Președintele Klaus Iohannis a vizitat, astăzi, Școala Gimnazială nr. 11 din Municipiul Buzău. În cadrul declarației de presă, oficialul a declarat că vrea să reducă semnificativ abandonul școlar și absenteismul de la examenele naționale.

Oficialul a mai declarat că obiectivele de mai sus se pot îndeplini numai dacă învățământul va deveni mai flexibil, mai performant, mai centrat pe elevi și de mai bună calitate. Amintim că în anul 2018, Klaus Iohannis a lansat public raportul România Educată. În cadrul vizitei de astăzi din Buzău, oficialul a fost întrebat care este strategia din respectivul raport pentru a-i motiva pe tineri să termine măcar 12 clase.

Klaus Iohannis, despre proiectul „România educată”

Această întrebare vine în contextul în care dintr-o promoție de peste 150.000 de candidați, doar 111.000 s-au înscris la Bacalaureat. În fiecare an, aproximativ 40-45 de mii de elevi de clasa a XII-a ajuns să nu mai susțină acest examen.

„Întregul proiect „România educată” dorește, printre altele, să ducă pe mult, mult mai mulți tineri să rămână în școală și să termină școala. Vrem să reducem semnificativ abandonul și vrem să reducem semnificativ absenteismul de la examenele naționale. Asta se poate făcând învățământul mai flexibil, mai performant, mai centrată pe elevi și de mai bună calitate. Și vom reuși”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele Iohannis: Vrem să reducem semnificativ abandonul și absenteismul de la examenele naționale

Și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre situația care s-a înregistrat la Bacalaureat. Numărul celor care s-au înscris la acest examen, susține oficialul, este cel mai mic din istoria postdecembristă. Întrebat la o emisiune TV care sunt măsurile pe care le ia ministerul pentru a reduce abandonul școlar, oficialul a vorbit despre trei măsuri care sunt aplicate sau în curs de aplicare.

Ministrul Educației, despre măsurile pentru reducerea abandonului școlar

Este vorba despre programul de reducere a abandonului școlar prin PNRR prin care școli primesc bani ca să aplice programe, creșterea valorii burselor, și masă sănătoasă în școli, program pe care ministerul vrea să îl aplice din această toamnă.

Conform cifrelor anunțate de ministrul Educației, România are în 2021 un abandon școlar de 15,6%, mult peste media europeană, situându-se pe locul al doilea.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.