Horia Onița, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), este noul vicepreședinte al Organizației Europene a Studenților (ESU) pentru mandatul 2022-2023, conform unui comunicat al asociației românești.

Cum au mers alegerile

Alegerile au fost organizate săptămâna trecută, la Paris, în cadrul celei de-a 82-a Adunări generale a ESU. Aceasta reunește 45 de federații naționale studențești din 40 de țări europene.

Organizarea ESU, potrivit comunicatului ANOSR:

,,ESU este condusă de un Comitet Executiv format din 10 studenți, coordonat de Președinția ESU, compusă dintr-un președinte și doi vicepreședinți. Președinția ESU este stabilită la Bruxelles, cei trei membri coordonând activitatea operativă a federației, precum și activitatea de lobby și advocacy față de instituțiile europene. “

Despre Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este federația națională studențească din România reprezentativă la nivel național și internațional, ce reunește 115 organizații studențești din 19 centre universitare, respectiv 31 de universități din România. Federația activează de 22 de ani, reprezentând vocea studenților din România. Membrii ANOSR sunt organizații studențești, cu personalitate juridică proprie, care se aliniază la principiile ANOSR. În activitatea sa, ANOSR este guvernată de valori și principii pe care le promovează în mod constant.

ANOSR este membru cu drepturi depline al European Students’ Union (ESU) și European Council of Doctoral Candidates and Junior Researchers (EURODOC), dar și membru fondator al Consiliului Tineretului din România, federația națională recunoscută european care reprezintă tinerii din România.

Scopul principal al ANOSR este de a reprezenta interesele comune ale studenților din România, de a apăra și promova drepturile și obligațiile studenților și de a stimula participarea acestora la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.

ANOSR își are rădăcinile în mișcările sociale studențești din toamna anului 1995, când liderii studenților au resimțit lipsa unei coordonări centrale și eficiente. Astfel, la 30 martie 1999, la Timișoara, cu ocazia Săptămânii Internaționale Studențești, are loc Adunarea Generală de Constituire, la care au participat 24 de organizații studențești din întreaga țară. ANOSR și-a dobândit personalitatea juridică în 8 martie 2000, printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție, în contextul unei evidente opoziții a guvernului din acea vreme. Devine, astfel, prima federație națională studențească din România.

Organizațiile membre ANOSR realizează demersuri generice pentru mișcarea studențească din România încă din anul 1990. În componența ANOSR se regăsesc 112 organizații studențești din cele mai importante universități din România, reprezentând peste 500.000 de studenți.

Conform Wikipedia.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.