La începutul ședinței de guvern, premierul a afirmat că ministrul Educației se apropie de finalizarea unei noi legi a învățământului. Nicolae Ciucă a spus că a avut „o serie întreagă de activități” în preajma închiderii anului școlar.
Declarația
„Suntem foarte aproape de închiderea anului școlar, am avut o serie întreaga de activități. Domnul ministru Cîmpeanu este de asemenea foarte aproape să finalizeze și noua lege a învățământului, dar până atunci, domnule ministru, aveam de rezolvat acea problemă prin care, de fapt aveam de asigurat acel cadru prin care să asigurăm o masă sănătoasă pentru elevi, este un proiect prin care ne-am asumat să reducem la minim abandonul școlar”, a spus Ciucă.
După declarația redată mai sus, acesta a continuat să vorbească despre programul de masă sănătoasă în școli.
Istoria unei legi noi
Anul trecut în septembrie că până pe data de 31 decembrie 2021, proiectul de lege va avea validat conținutul, acesta va fi propus spre adoptare Guvernului.
“Până la data de 31 mai 2022, Ministerul Educației va derula consultări cu toți factorii implicați în vederea elaborării cadrului normativ secundar care să asigure punerea în aplicare a pachetului legislativ”, specifica ministerul într-un comunicat, în iunie 2021.
Propunerea unei noi legi a Educației sau a unui „pachet legislativ” de acest fel ar urma să fie prezentată în Guvern în luna iunie 2022, potrivit Memorandumului pentru aprobarea Programului legislativ al Guvernului pentru anul 2022, pe care Executivul l-a adoptat în februarie 2022.
Ironic, Cîmpeanu a anunțat atunci, în 2015, noua lege a educației după ce tot Guvernul Ponta modificase radical legea educației 1/2011 printr-o Ordonanță de Urgență (OUG) care aducea schimbări în 97 de puncte din lege.
Din păcate, o nouă lege a educației nu a putut fi concretizată în 2015, deoarece la finalul anului Victor Ponta a demisionat împreună cu tot guvernul, după protestele masive care au urmat tragediei din Club Colectiv.