Oare ce ne învață școala tradițională în ceea ce privește cariera și oare cum ne pregătește aceasta pentru ieșirea în câmpul muncii? Ne învață școala să fim niște mici roboței care execută comenzi sau ne învață să fim antreprenori? Tu ce crezi? Ești pregătit să fii angajat sau antreprenor?
Este studentul îndrumat să devină angajat sau antreprenor?
Mi-am pus această întrebare în repetate rânduri de-a lungul studenției, însă niciodată nu am găsit un răspuns corect. Când mă gândeam la angajat, aveam în vedere un om care își face treaba pe care o primește de la un șef. Știam că acesta are un salariu fix lunar și un program respectabil.
De partea cealaltă a baricadei, vedeam antreprenorul ca un om care are bani de investit, un om curajos, pregătit în afaceri. Un om care este capabil să accepte compromisuri doar pentru a-și atinge scopurile, chiar de a întinde coarda și a-și sacrifica demnitatea pentru a face bani.
De la școală am înțeles că un antreprenor este ‘’patronul’’ sau ‘’nebunul’’ care conduce o afacere
Exceptând școlile moderne cu specializare în afaceri și cu o programa care îmbină teoria cu practica, părerea mea este că școala ne pregătește să fim doar niște buni angajați. Cu părere de rău, oricât de mult am învățat despre afaceri și management la școală, nu am primit prea multă îndrumare spre a ne orienta către o carieră în antreprenoriat.
Am auzit de la profesori povești despre antreprenori cum că ar fi niște nebuni care aleargă după oportunități. Am mai auzit ca antreprenorii sunt niște oameni care lucrează 24/24, 7 zile din 7 și care merg din eșec în eșec până reușesc, ori sfârșesc bolnavi și depresivi.
Întotdeauna am primit informații despre părțile negative. Rareori am auzit că cineva vorbește despre lucruri pozitive sau despre calitățile unor antreprenori. De asemenea, materii care să ne pregătească să gândim critic, să ne dezvoltăm abilități de lideri și să lucrăm în echipa, eu personal nu prea am avut.
Ce am învățat din proprie inițiativa despre antreprenori?
Urmărind oameni de succes, precum și diverse afaceri de peste tot, mi-am dat seama că un antreprenor este un om care vede altfel viața și acceptă provocările. Un antreprenor dorește să facă bani fără doar și poate, dar în același timp își pune cunoștințele și dorința de a acoperi anumite nevoi din societate.
Am observat că un antreprenor lucrează 24/24 dacă nu știe să planifice, organizeze și gestioneze o afacere. Un antreprenor care eșuează continuu este acela care nu testează și nu cercetează înainte de a porni o afacere ori nu învață din greșeli. Și mai ales, am observat că antreprenorii de succes sunt aceia care fac din plăcere și cu pasiune ceea ce fac! Am mai văzut că de multe ori cele mai mari business-uri se nasc din pasiuni.
Este mai bine să fii angajat sau antreprenor?
Este bine să fii ce simți tu că vrei să fii. Dacă personalitatea te face să vrei să fii mereu acela care acceptă cele mai grele teme, te oferi mereu să fii organizator sau șeful de grupă, atunci poate că te îndrepți spre o carieră în antreprenoriat.
Îți place să lucrezi în echipă, să dezvolți idei, să comunici și nu doar să cauți pe internet ce spun alții, atunci poate te îndrepți spre antreprenoriat. Ai o pasiune pe care o cunoști extrem de bine și oamenii îți apreciază cunoștințele? Atunci poate ar fi momentul să încerci să o monetizezi, transformând-o într-o afacere.
Dacă ești persoana care are nevoie de îndrumare, nu îți place să te implici prea mult și îți place să ai cerințe clare, având aversiune față de risc și provocări, atunci probabil ești pregătit să fii angajat. Venitul stabil pe care ți-l oferă o firmă este foarte important. Fiecare știe mai bine ce obiective are și ce fel de viață duce. Nu este nicio problemă în a fi angajat!
Antreprenorul începe cu pași mici și nu este milionar
Internetul este plin de exemple de oameni care au reușit cu investiții de câteva sute de dolari sau chiar cu niște abilități bune de a atrage investițiile altora. Nu confunda investitorul (milionarul) cu antreprenorul. Antreprenorul poate fi acela care face obiecte din lemn în garajul din curte sau acela care lucrează din fața laptopului, prestând servicii pe internet (vezi articol aici). Orice lucru pe care îl faci, atâta timp cât îl faci într-o formă legală și vinzi sau prestezi servicii pentru un client, te transformă într-un antreprenor.
Poți fi antreprenor chiar dacă ai studiat medicina, ingineria, psihologia, comunicarea, construcțiile, dreptul sau orice alt domeniu
Nu am găsit o statistică, dar sunt aproape sigur că cei mai mulți antreprenori nu sunt absolvenții școlilor de business. Chiar cred că absolvenții școlilor cu profil îndreptat spre afaceri sunt mai puțin antreprenori decât angajați.
Trăim într-o perioada favorabilă antreprenoriatului, a dezvoltării ideilor și a monetizării pasiunilor. Antreprenoriatul a devenit o zonă atractivă pentru mulți angajați, în special pentru oamenii cu ani de experiență în diferite domenii, care consideră ca sunt în momentul potrivit de a face ce știu mai bine pe cont propriu.
Un inginer poate dezvolta un robot care ușurează munca din domeniul în care activează, un programator poate concepe o aplicație pe care să o folosească milioane de utilizatori, un tâmplar poate face cele mai faine case modulare din Sudul-Estul Europei.
Oricine poate deveni antreprenor. Antreprenoriatul se învață practicând, nicidecum din teorie. Teoria reprezintă o bază pe care este bine să o ai, dar fără curaj, asumarea riscurilor, timp și bani investiți, pasiune, dedicare, perseverență, expertiză va fi extrem de greu.
Te-ar putea interesa: