fbpx
Timp de citire: 4 minute

Subiectul de astăzi este despre ce ne învață școala tradițională și cum ne pregătește pentru ieșirea în câmpul muncii. Ne învață școala să fim niște mici roboței care execută comenzi? Ne învață să fim antreprenori, să fim creativi și pregătiți de a dezvolta idei? Tu ce crezi? Ești pregătit să fii angajat sau antreprenor?

ce-ne-invata-scoala

Studentul este îndrumat să devină angajat sau antreprenor?

Am primit această întrebare în repetate rânduri de-a lungul studenției, însă niciodată nu am dat un răspuns cu toată gura. Niciodată nu am știut ce vreau să devin cu adevărat. Când mă gândeam la angajat, aveam în vedere un om care își face treaba pe care o primește de la un șef. Știam că acesta are un salariu fix lunar și un program respectabil. De partea cealaltă a baricadei, vedeam antreprenorul ca un om care are bani de investit, un om curajos, pregătit în afaceri. Un om care este capabil să accepte compromisuri doar pentru a-și atinge scopurile, chiar de a întinde coarda și a-și sacrifica demnitatea pentru a face bani.

angajat vs antreprenor

De la școală am înțeles că un antreprenor este ‘’patronul’’ sau ‘’nebunul’’ care conduce o afacere

Exceptând școlile moderne cu specializare în afaceri și cu o programa care se îmbină cu practica, părerea mea este că școala ne pregătește să fim doar niște buni angajați. Cu părere de rău, spun că oricât de mult am învățat despre afaceri și management la școală, nu am primit prea multă îndrumare spre a alege o carieră în antreprenoriat. Am auzit de la profesori povești despre antreprenori cum că ar fi niște nebuni care aleargă după oportunități. Am mai auzit ca antreprenorii sunt niște oameni care lucrează 24/24, 7 zile din 7 și care merg din eșec în eșec până reușesc, ori sfârșesc bolnavi și depresivi. Întotdeauna am primit informații despre părțile negative. Rareori am auzit că cineva îmi vorbește despre lucruri pozitive și calitățile lor. Materii care să ne pregătească să gândim creativ, să fim lideri și să lucrăm în echipa, eu personal nu prea am avut.

antreprenor

Ce am învățat din proprie inițiativa despre antreprenori

Urmărind oameni de succes și diverse afaceri, mi-am dat seama că un antreprenor este un om care vede altfel viața și acceptă provocările. Un antreprenor dorește să facă bani fără doar și poate, dar în același timp își pune cunoștințele și dorința de a acoperi anumite nevoi din societate. Am observat că un antreprenor lucrează 24/24 dacă nu știe să planifice, organizeze și gestioneze o afacere. Un antreprenor care eșuează continuu este acela care nu testează și cercetează înainte de a porni o afacere. Și mai ales, am observat că antreprenorii de succes sunt aceia care fac din plăcere și cu pasiune ceea ce fac! Deseori, cele mai mari business-uri se nasc din pasiuni.

Este mai bine să fii angajat sau antreprenor?

Este bine să fii ce simți tu că vrei să fii. Dacă personalitatea te face să vrei să fii mereu acela care acceptă cele mai grele teme, te oferi mereu să fii organizator sau șeful de grupă, atunci poate te îndrepți spre o carieră în antreprenoriat. Îți place să lucrezi în echipă, să dezvolți idei, să comunici și nu doar să cauți pe internet ce spun alții, atunci poate te îndrepți spre antreprenoriat. Ai o pasiune pe care o cunoști extrem de bine și oamenii îți apreciază cunoștințele? Atunci poate ar fi momentul să încerci să o monetizezi, transformând-o într-o afacere. 

Dacă ești persoana care are nevoie de îndrumare, nu îți place să te implici prea mult și îți place să ai cerințe clare, având aversiune față de risc și provocări, atunci probabil ești pregătit să fii angajat. Venitul stabil pe care ți-l oferă o firmă este foarte important. Fiecare știe mai bine ce obiective are și ce fel de viață duce. Nu este nicio problemă în a fi angajat!

Antreprenorul începe cu pași mici, nu este milionar

Internetul este plin de exemple de oameni care au reușit cu investiții de câteva sute de dolari sau chiar cu niște abilități bune de a atrage investițiile altora. Nu confunda investitorul (milionarul) cu antreprenorul. Antreprenorul poate fi acela care face obiecte din lemn în garajul din curte sau acela care lucrează din fața laptopului, prestând servicii pe internet (vezi articol aici). Orice lucru pe care îl faci, atâta timp cât îl faci într-o formă legală și vinzi sau prestezi servicii pentru un client, te transformă într-un antreprenor.

mici afaceri

Poți fi antreprenor chiar dacă ai studiat medicina, ingineria, psihologia, comunicarea, construcțiile, dreptul sau orice alt domeniu!

Nu am găsit o statistică, dar îți spun sigur că antreprenorii nu se nasc doar din absolvenți ai școlilor de business. Nici vorbă, ba chiar cred că absolvenții școlilor cu profil îndreptat spre afaceri sunt mai puțin antreprenori decât angajați. Acum ai acces la o mulțime de evenimente, cursuri, informații care te ajută să te dezvolți în această zonă de antreprenoriat.

Informează-te din surse credibile! Nu mai crede tot ce se vorbește în târg și nu lăsa prejudecată să te bată la cap! Dacă ți-a plăcut articolul, îți las aici pagina de Facebook pentru a fi la curent cu noutățile. Mi-ar face plăcere să văd în comentarii părerea ta și nu ezita să mă contrazici, dacă ai altă opinie!

Un băiat antreprenor pe care eu îl admir și îl urmăresc este Cristian Dascălu. Acesta are un vlog și prezintă foarte multe idei și sfaturi utile pentru tineri. Urmărește-l aici!

Mersi de atenție!

Ți-a fost util articolul?


Vlad Arhire

Student masterand, împătimit al experiențelor de orice fel și dedicat vieții de student. Unul dintre obiectivele lui este acela de a-și ajuta colegii mai mici să profite de anii frumoși ai studenției, să învețe din greșeli și să beneficieze de orice oportunitate valoroasă. Printre realizările sale regăsim două experiențe de studiu în străînătate prin programul Erasmus, o experiență în SUA prin programul Work and Travel. Pe partea profesională, Vlad este activ în zona de Marketing.

0 comentarii

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată.