Ionuț Anghel este singurul rom cu facultate din comuna Crucea, județul Iași. Are 34 de ani și este mediator școlar chiar în satul său de baștină.

Povestea lui Ionuț Anghel

În vârstă de 34 de ani, Ionuț Anghel este mediator școlar chiar în satul său natal, Crucea din județul Iași. El se numără printre puținii romi din județ care au reușit să termine o facultate. Acum, acesta îi ajută pe copiii din sat să meargă la școală.

„La început, a fost un pas extrem de greu de depășit. Să plec din comunitatea mea de romi în care se trăia într-un anume fel și să reușesc în viață. Am terminat studiile la Liceul Pedagogic. După liceu, am reușit să intru la Facultatea de Filosofie și Știinte Social-Politice, specializarea Asistență Socială. Din câte știu, până acum sunt singurul cu facultate din satul meu. Imediat după finalizarea studiilor, m-am angajat la Școala generală Crucea. De atunci, nu fac nimic altceva decât să ajut copiii să vină la școală și să își depășească și ei condiția grea de acasă. Eu merg și discut cu familiile din comunitate, îi conving să își lase copiii să vină la școală, pentru că la noi există problema aceasta legată de accesul la învățătură. Foarte puțini copii din comunitatea noastră, în special fetele, care se mărită de la o vârstă fragedă, reușesc să termine măcar patru clase”, a spus Ionuț Anghel, mediator școlar, pentru BZI.

ionut anghel
Sursa Foto – BZI.ro

Profesorii îl descurajau

Ionuț mărturisește că nu i-a fost ușor să ajungă aici. A trecut prin momente grele, însă, nu a renunțat niciodată la visul său. În unele zile, acesta nu avea ce să mănânce și trebuia să meargă pe jos până la liceu. Cu toate acestea, a demonstrat faptul că a reușit. A terminat Liceul Pedagogic din Iași și, mai târziu, și facultatea. Colegii și profesorii îi spuneau este țigan și că nu o să reușească niciodată.

Părinții l-au motivat

Tânărul a fost motivat de părinții lui, care munceau până la epuizare și nu aveau școală. Atunci, acesta a hotărât că trebuie să schimbe ceva și a reușit. Unul dintre marile sale regrete este că nu a reușit să își convingă frații să urmeze aceeași cale.

„Eu am plecat de jos, drept dovadă că oricine din comunitate poate să reușească. Acum, eu sunt un model pentru mulți dintre copiii din comunitatea mea. Eu provin dintr-o familie cu șase copii,” spune Ionuț.

Acum, Ionuț este foarte mândru de ce face. Este o mândrie pentru întreaga familie, dar și pentru comuna Crucea, din județul Iași.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.