Știrea potrivit căreia un cuplu de români ar fi primit amendă în Germania pentru că ar fi călătorit cu copilul, deși în România nu e vacanță școlară. Știrea de pe site-ul german a fost însă doar interpretată greși, conform site-ului se vorbea de o amendă potențială.

În realitate cuplul de origine română locuiește în Germania și are copiii la școală în respectiva țară, unde polițiștii au aplicat legislația în vigoare din acel stat.

Ce a spus presa română?

“Părinți români amendați în Germania pentru că au luat copilul în călătorie, deși în România nu e vacanță școlară”, scria, pe 19 mai, Adevărul.ro, una dintre publicațiile și posturile care au vorbit despre subiect. Ziarul a citat site-ul allgauer-zeitung.de și vorbea despre cum un cuplu de români ar fi fost amendat pe aeroportul Allgäu din orașul Memmingen (sudul Germaniei), venind din România, deoarece erau însoțiți de copil, care ar fi trebuit să fie la școală.

Polițiștii ar fi constatat, spune relatarea din media românească, încălcarea regulilor de școlarizare obligatorie a copilului și ar fi notificat “autoritatea școlară responsabilă din București” în legătură cu situația creată. Adevărul mai scrie că “unitatea școlară din România va trebui să sesizeze, la rândul ei, primăria care va stabili cuantumul amenzii”.

Ce spune legea?

Conform  Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) din 2020 știm următoarele:

  • “Art. 162 (1) Potrivit prevederilor legale, părintele sau reprezentantul legal are obligația de a asigura frecvența școlară a elevului în învățământul obligatoriu și de a lua măsuri pentru școlarizarea elevului până la finalizarea studiilor.
  • (2) Părintele sau reprezentantul legal care nu asigură școlarizarea elevului în perioada învățământului obligatoriu este sancționat, conform legislației în vigoare, cu amendă cuprinsă între 100 lei și 1.000 lei ori este obligat să presteze muncă în folosul comunității.
  • (3) În cazul elevilor minori, părinții sau reprezentanții legali au obligația de a prezenta personal învățătorului/institutorului/ profesorului pentru învățământul primar/profesorului diriginte actele justificative pentru absențele copilului său.”
Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.