François Pinault este un om de afaceri francez, fondator al grupului de lux Kering și al companiei de investiții Artémis. Kering deține mărcile de lux Balenciaga, Bottega Veneta, Gucci, Alexander McQueen și Yves Saint Laurent. În decembrie 2021, averea netă a lui Pinault este estimată la aproximativ 53,9 miliarde de dolari. El este a 26-a cea mai bogată persoană din lume.

La începutul anilor 1960, Pinault și-a început afacerile în industria lemnului, iar mai târziu s-a orientat spre lux și modă. În copilărie, copiii din clasa superioară îl tachinau pe Pinault din cauza accentului său rural și a familiei sale de țărani. Astăzi, este unul dintre cei mai puternici oameni din industria modei. Iată povestea sa de succes.

Viața lui Pinault. De ce a renunțat la școală?

François Pinault s-a născut la 21 august 1936 în Les Champs-Géraux. Este o comună din vestul Franței. Tatăl său s-a ocupat cu afacerile din lemn. Pinault a crescut în mediul rural francez și și-a început cariera lucrând pentru afacerea familiei sale. La vârsta de 16 ani, a renunțat la școala de la Colegiul Saint-Martin din Rennes, deoarece copiii din clasa superioară îl hărțuiau pe Pinault din cauza accentului său rural și a familiei sale de țărani. În anul 1956, s-a înrolat în armată în timpul războiului algerian. Ulterior, s-a întors înapoi și a vândut afacerea familiei după moartea tatălui său. Strategia lui Pinault de a prelua afaceri mici și de a le transforma în mega branduri l-a ajutat să stabilească imperiul tentacular.

Cariera lui Pinault

În 1963, François Pinault a început prima sa afacere, o companie de comerț cu lemn. A împrumutat bani de la familia sa și a luat un împrumut bancar. În scurt timp, afacerile lui Pinault au luat amploare, iar grupul său a cumpărat multe companii care se confruntau cu falimentul. În curând, compania sa s-a concentrat pe investițiile în retail. În 1993, Pinault și-a redenumit compania în Pinault-Printemps-Redoute (PPR). A cumpărat participații importante în afaceri precum comerțul cu amănuntul de mobilier, comerțul cu amănuntul de cărți și electronice și multe altele. Până la sfârșitul secolului, el și-a reorientat grupul către industria de lux. În martie 1999, Pinault-Printemps-Redoute a cumpărat o participație de 42% din Gucci pentru 3 miliarde de dolari. În plus, au cumpărat și compania Yves Saint Laurent.

Pinault a cumpărat apoi compania franceză de bijuterii Boucheron în 2000, Balenciaga în 2001 și casa de modă britanică Alexander McQueen. Pinault a predat conducerea companiilor sale fiului său în mai 2003. Fiul său, François-Henri Pinault, actualul președinte al Pinault-Printemps-Redoute (PPR), a călcat pe urmele tatălui său și a consolidat afacerile de lux cu noi achiziții de mărci. Pinault-Printemps-Redoute (PPR) și-a schimbat numele în Kering în 2013. În 2020, veniturile Kering au ajuns la 13,1 miliarde de euro. În afară de afacerile sale, Pinault este un important colecționar de artă contemporană. După incidentul cu incendiul de la Notre Dame, familia Pinault a promis 100 de milioane de euro ca donație pentru reparații. În prezent, averea sa netă este estimată la aproximativ 53,9 miliarde de dolari.

balenciaga

Lecțiile pe care le putem învăța

În timpul copilăriei sale, oamenii îl tachinau pe Pinault din cauza accentului rural și a originii familiei sale. Astăzi, el este unul dintre cei mai bogați oameni din lume, cu o avere netă de 53,9 miliarde de dolari. Încă de la început, Pinault a muncit din greu și și-a folosit corespunzător abilitățile sale în afaceri. Cu tacticile sale de afaceri și cu pasiunea sa, François Pinault a pus bazele unui imperiu de unul singur. În primul rând, munca este cheia succesului. Aceasta ne învață disciplina, dedicarea și determinarea. În al doilea rând, ar trebui să credem întotdeauna în noi înșine și să nu renunțăm niciodată.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.