Echipa de studenți de la Facultatea de Construcții și Instalații a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a căștigat un concurs internațional din Turcia, ei reușind să construiască cel mai rezistent pod înscris în competiție.

Podul care cântărește doar 79 de kilograme a reușit să susțină o greutate de 1.250 de kilograme, a greutate aproximativ echivalentă cu a unei mașini. Proiectarea și construirea podului împreună au durat șapte luni.

Criterile de evaluare

În competiția măsurată mai sus au existat 3 criterii de evaluare: rezistență, greutate, estetică și unicitate și timp de montaj.

Podul în cauză a câștigat următoarele rezultate: locul I la rezistență, pe locul al II-lea la greutate, pe locul al III-lea la estetică și unicitate și pe locul al V-lea la timpul de montaj.

Caracteristicile podului

Lungimea podului este de 6 metri, designul lui prevede reproducerea la scară mare pentru a se întinde peste un râu de 60 de metri lățime.

„Tema de proiectare se lansează în fiecare an în luna octombrie-noiembrie, efectiv echipa s-a format în luna noiembrie și de atunci până în februarie au avut timp să facă proiectarea podului. Au avut mai multe structuri în vedere, au făcut mai multe calcule și au ales această structură care trebuia să îndeplinească condițiile de la cele 4 secțiuni: greutate, să fie o structură cât mai ușoară, să arate bine, să fie rezistentă neapărat și să fie ușor și rapid de montat.” conform studenților.

Acest concurs a dovedit rezistența superioară a podului, în ciuda faptului că au existat poduri de o greutate mult mai mare înscrise în aceeași competiție.

Studenții participanți au fost fericiți să participe deoarece au putut pune în practică toată teoria învățată:

„Știam de această competiție de acum doi ani, este o experiență frumoasă pe care nu o capeți pe băncile facultății. A fost dificil și nu știam cum ne vom descurca cu montajul, sunt conștient că nu este o meserie pentru fete. Îmi doresc să lucrez în acest domeniu în continuare, vreau să trec această provocare. Podurile sunt ca niște opere de artă din punctul meu de vedere”, a precizat Nicoleta Alexandra Popescu, studentă care a făcut parte din echipă.

 

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.