Ministerul Educației a pus în dezbatere un proiect important pentru părinții elevilor din România. Conform documentului, opt din zece părinți ar urma să participe la cursuri de Educație parentală, până în anul 2023.

Unul dintre motivele pentru care specialiștii din educație au luat această decizie este că elevii trebuie să se dezvolte armonios, într-un mediu familial adecvat pentru a-și putea atinge potențialul. În mediile dezavantajate, părinții nu sunt informați la beneficiile pe care le-ar putea avea copiii dacă sunt crescuți și îngrijiți cum trebuie.

Educație parentală pentru români

Fiindcă de mici au parte de lucruri neplăcute în familie și sunt neglijați, ei vor avea parte de traume fizice, emoționale, educaționale etc. Un alt punct grav este lipsa supravegherii. Acest lucru duce la mortalitate infantilă, sărăcie și malnutriție.

Sunt mai multe cauze care au determinat autoritățile să inițieze acest proiect. Să nu uităm de părinții plecați la muncă în străinătate, fenomen care afectează grav elevii. De asemenea, numărul crescut al sarcinilor în rândul adolescentelor, căsătoriile timpurii, marginalizarea, copii abuzați, toate aceste fenomene afectează grav sistemul educațional din țară.

Beneficii pentru elevi

Conform documentului pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății, proiectul va avea multe beneficii asupra copiilor. Trei sferturi dintre copii se vor dezvolta armonios, într-un mediu familial adecvat atingerii potențialului lor. Pentru ca acest scop să fie atins, mai multe ministere și autorități locale se vor implica și vor forma specialiști în domeniul educației parentale. În proiect se precizează că educația părinților nu este obligatorie.

Plan măreț al Ministerului Educației: Părinții vor face cursuri de educație parentală

 „După etapa de formare a educatorilor parentali, ar fi necesară o alocare bugetară de 18.750.000 de lei pentru primul an pentru 150.000 de părinţi participanţi la cursurile de educaţie parentală. Fiecare părinte participă la cursuri în momentul în care copilul intră într-un nou ciclu de învăţământ”, se mai arată în documentul pus în dezbatere publică. Începând cu al doilea an, vor participa la cursuri de educaţie parentală un număr mediu de 300.000 de părinţi, pe an”, se arată în proiectul de lege.

Strategia ar urma să fie implementată în trei faze, în perioada 2022-2030.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.