Pilotarea evaluării standardizate în acest final de an școlar este criticată de asociațiile de părinți și de mai multe asociații de elevi.

Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (FePAL), dar și mai multe asociații de elevi contestă introducerea evaluării standardizate la nivel de program pilot, chiar la finalul acestui an școlar. Se pare că testarea urmează să se facă la română, matematică sau istorie, pentru elevii clasele I-VII, și IX-XII-a.

Cum se va face evaluarea

Se pare că evaluarea se va susține în câte 7 instituții de învățământ din fiecare județ. Sunt incluse unitățile de învățământ cu profil pedagogic și va avea loc în perioada 30 mai – 10 iunie pentru elevii claselor I-a – a VII-a și în perioada 30 mai – 8 iunie pentru elevii claselor a IX-a – a XI-a.

Din păcate, propunerea este făcută prea din scurt și fără consultanță, Sorin Cîmpeanu spunând că „vrea să îl discutăm rapid și să-l facem operațional, rapid înseamnă ore.” De asemenea, conform declarațiilor acestuia, evaluarea standardizată va fi realizată printr-un “parteneriat”, fără desfășurarea unei licitații publice.

Reamintim că Ministrul Educației a propu o evaluare standardizată digitală „pentru început la nivel pilot dar pentru elevii claselor I-VII și mai apoi IX-XI, fără elevii din clasele terminale” pe care a înaintat-o companiei Brio, platformă ed-tech de măsurare a performanței educaționale, fără licitație publică.

Proiect pilot

Conform unui ordin de ministru obținut de site-ul edupedu, evaluarea se va face într-un proiect pilot pentru toate clasele, mai puține cele din ani terminali.

Decizie destul de ciudată de ultimă oră a Ministrului Educației, dat fiind faptul că sistemul de învățământ românesc este destul de bulversat. Cu acest pas, nu a făcut decât să bulverseze și mai mult sistemul de învățământ din România, dar, mai ales elevii care deja sunt cu gândul la vacanța de vară și nu prea le mai arde de astfel de examene.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.