Ediția 2022 a Lunii Curățeniei, este organizată de vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, totodată președintele Ecolect.
Luna Curățeniei este alcătuită din două etape: Campionatul județean, o competiție între primăriile din Bihor (cu excepția Oradiei), care are ca scop colectarea a cât mai multe dintre deșeurile abandonate, și EcoProvocarea, un concurs pentru elevii din toate cele 101 unități administrativ-teritoriale.
Cluburile ecologiștilor
Până acum au fost înființate 126 de cluburi pentru ecologiști, iar în ele s-au înscris mai mult de 8.400 de copii, conform lui Mălan.
„Nu doar că s-au înscris așa mulți copii, dar îi vedem zilnic participând la acțiuni de ecologizare, alături de reprezentanții primăriilor și ai companiilor locale”
Mălan a mai adăugat că, că ajutorul acordat de Inspectoratul Școlar și cadrele didactice, în Luna Curățeniei nu a fost singurul, au mai fost implicate și facultățile de Protecția Mediului și de Construcții ale Universității orădene, precum și alte instituții ori societăți publice, cum ar fi Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului, Direcția Silvică, respectiv Hidroelectrica.
Marile premii
EcoCluburile mai au o șansă indirectă de câștig, pe lângă premiile dedicate exclusiv lor: primăriile ce o să câștige campionatul curățeniei o să redirecționeze 10% din premiu către ele. Exact cum s-a întâmplat și anul trecut, campionatul constă în colectarea unor cantități cât mai mari de deșeuri reciclabile, iar la final de lună, un juriu va stabili premianții ediției, după cantitățile adunate în fiecare UAT raportate la numărul locuitorilor.
O să existe primării câștigătoare în toate cele 6 zone ale județului, dar fondul de premiere este mult mai mare de atât, asta însemnând aproximativ 1,08 milioane lei. Locul I din fiecare zonă va fi recompensat cu 100.000 lei, cel secund cu 50.000 lei, iar „bronzul” cu 30.000 lei. „10% din sume vor merge către comunitățile de copii, iar 90% pentru proiecte de mediu, care trebuie să se adreseze și copiilor”, a afirmat Mircea Mălan.