În timpul perioadei de 30 aprilie 2021 – 20 aprilie 2022, Poliția Română a înregistrat până la 7.577 de sesizări cu privire la disparițiile de copii, transmite Salvați Copiii într-un comunicat de presă, în timpul Zilei Internaționale a Copilului Dispărut.

Despre sesizări

259 dintre aceste sesizări fac referire la copii care au vârste până în 10 ani, 2.003 la copii cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani si 5.315 la minori mai mari de 14 ani, conform datelor procurate de la Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, de EduPedu.ro.

Trebuie notat faptul că numărul de sesizări nu reprezintă numărul de copii pierduți.

Principalele cauze care duc la dispariția copiilor sunt: lipsa de supraveghere și a comunicării dintre părinți și copii, abandonul școlar și teama față de reacția părinților cu privire la rezultate negative acumulate la școală, situația economică precară, influența nefastă a anturajului, conflictele cu părinții.

În aproximativ 90% dintre cazuri, copiii se înstrăinează în mod voluntar de casă. Deobicei, copiii sunt găsiți în primele 24-48 de ore de la dispariție, însă șansele de a fi găsiți scad odată cu trecerea timpului. Din această cauză, este important ca sesizarea să fie înregistrată cât mai rapid și orice informație legată de o dispariție să fie transmisă în timp util.

Ce a generat valul de dispariții recente?

Făptașul ce a cauzat numărul major de dispariții recente a fost războiul din Ucraina datorită răpirilor, au fost luați prizonieri de război, au existat răpiri parentale, dar și cazuri în care copiii au fugit de acasă.

Crizele refugiaților din Ukraina a cauzat și cazuri de trafic de persoane. Au existat situații în care copiii s-au pierdut de părinți și s-au rătăcit. Numărul copiilor dispăruți ar putea să fie semnificativ mai mare, monitorizarea lor fiind îngreunată de faptul că familiile tranzitează mai multe țări, se arată în comunicatul Salvați Copiii.

Rețeaua de linii de asistență telefonică pentru copii dispăruți este operată de organizații naționale din 32 de țări din Europa. Linia telefonică europeană a copiilor dispăruți, 116 000, oferă asistență gratuită, imediată, pentru salvarea vieții atunci când copiii dispar. Copiii și familiile care apelează acest număr beneficiază gratuit de asistență emoțională, psihologică, socială, legală și administrativă 24/7. Se oferă, de asemenea, un punct central de contact și coordonare vitală pentru cazurile transfrontaliere.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.