Pap Ndiaya spune că dorește să rezolve ,,probleme reale” după cum le numește el. Odată ce a fost reales Emmanuel Macron în funcția de Președinte al Republicii Franceze și cu înființarea noului guvern cu Elisabeth Borne la conducere, ministrul Educației Naționale, al Tineretului și Sportului, Jean Michel Blanquer, și-a terminat mandatul de cinci ani și a fost înlocuit de Pap Ndiaye, o figură recunoscută pentru lupta contra rasismului din Hexagon.

Despre Pap Ndiaya

“Pap Ndiaye, până în prezent director al Muzeului Național de Istorie a Imigrației – inaugurat de François Hollande în 2014 – îl înlocuiește pe Jean-Michel Blanquer în funcția de ministru al Educației Naționale. Profesorul de istorie în vârstă de 56 de ani, specialist în istoria Statelor Unite și [în studiul] minorităților, s-a născut la Antony (Hauts-de-Seine) dintr-un tată senegalez și o mamă franceză. Intelectualul, absolvent al Școlii Naționale Superioare și doctor al Școlii de Înalte Studii în Științe Sociale, este fratele mai mare al scriitoarei Marie Ndiaye, laureată în 2009 cu premiul Goncourt pentru Trei femei puternice“, notează publicația ladepeche.fr.

Ndiaye se descrie ca fiind “un produs pur al meritocrației republicane al cărei pilon este școala (…), poate un simbol, cel al meritocrației, dar poate și cel al diversității”, potrivit FranceInfo. El a mai adăugat că “abordează această sarcină cu umilință, cu modestie, dar și cu toată energia și bunăvoința inteligentă care îi sunt proprii”.

Pap Ndiaya consideră consolidarea cunoștințelor de bază, egalitatea de șanse și adaptarea necesară a școlilor la schimbările din economie și societate ca fiind “provocări”, iar el intenționează să le îndeplinească.

Ce spun sindicatele din Educație?

Pentru Snes-FSU, principalul sindicat al profesorilor din învățământul secundar, “numirea lui Pap Ndiaye reprezintă o ruptură de Jean-Michel Blanquer în mai multe feluri”. Dar “educația națională nu este guvernată doar de simboluri”, a avertizat organizația cadrelor didactice într-un comunicat. “Urgențele sunt reale, se așteaptă răspunsuri rapide, mai ales în ceea ce privește salariile”, scrie franceinfo.fr. “Pentru noul ministru al educației, sarcina care îl așteaptă este imensă”, conchide publicația citată, conform edupedu.ro.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.