​​Conform unui studiu Deloitte back-to-school 2022, se pare că părinții sunt destul de îngrijorați cu privire la cheltuielile pentru începutul de an școlar.

Părinții vor cheltui mai mulți bani pentru începutul anului școlar

Principala preocupare a părinților este reprezentată de creșterea prețurilor (57%), în condițiile în care mai mult de jumătate (54%) estimează o încetinire a economiei în următoarele șase luni, iar 33% spun că situația lor financiară s-a înrăutățit comparativ cu anul trecut, arată studiul citat.

Mai mult de o treime, adică 37%, se așteatpă să cheltuiască mult mai mult în acest an față de anul trecut, mai ales din cauza scumpirilor cărora nu le mai fac față.

CITEȘTE ȘI – Ce buget alocă părinții pentru rechizitele școlare

64% dintre participanții la studiu cred că marile magazine au majorat prețurile artificial, iar astfel profită de inflația în creștere. 77% mărturisesc că vor cumpăra altă marcă de produse, dacă cele preferate nu se află în stoc sau sunt prea scumpe. 63% se așteaptă la epuizarea stocurilor în sezonul de cumpărături pentru școală, din cauza dificultăților din lanțurile de aprovizionare.

Bugetul alocat va fi de 661 de dolari/copil

Anul acesta, bugetul urcă vertiginos. Va crește cu 8% și va atinge echivalentul a 661 de dolari/copil, în medie.

Produsele bazate pe tehnologie pierd foarte mult teren din cauza eliminării restricțiilor impuse în contextul pandemiei. Așadar, cheltuielile pentru astfel de produse scad cu 8% anul acesta, dup în 2021 au înregistrat o creștere de 37%. De asemenea, și rechizitele tradiționale vor înregistra anul acesta o creștere de 14% față de avansul modic de 2% de anul trecut.

„Creșterea prețurilor și, implicit, a costului vieții reprezintă principala îngrijorare pentru locuitorii din majoritatea statelor lumii, inclusiv cele europene. Potrivit celui mai recent Eurobarometru standard publicat de Comisia Europeană, inflația este cea mai mare preocupare a populației în 16 dintre cele 25 de state participante, cu cele mai mari ponderi în Estonia (71%), Cehia (70%) și Lituania (69%). Și românii pun pe primul loc dificultățile legate de scumpiri, în condițiile în care cheltuielile lor de consum reprezintă peste 60% din total, iar inflația anuală, care a ajuns la 15% în vara acestui an, își va pune amprenta, cu siguranță, și asupra cheltuielilor generate de începerea școlii”, a declarat Raluca Bâldea, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România, și Liderul industriei de retail și bunuri de larg consum.

Studiul Deloitte back-to-school 2022, ajuns la cea de-a 15-a ediție și este realizat pe baza unui sondaj derulat în rândul a 1.200 de părinți din Statele Unite ale Americii cu copii de școală.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.