“Părinții care nu au putut să înscrie copiii din lipsă de locuri de exemplu, mai pot căuta la alte grădinițe, care poate nu sunt în apropierea casei sau locului de muncă al părinților, pentru că înscrierea la învățământul preșcolar nu este condiționat de circumscripție”, a declarat secretarul de stat în ministerul Educației, Florian Lixandru, într-un interviu pentru Edupedu.ro.

Despre înscrieri

“Marți, pe 16 august, când revin inspectoratele școlare din concedii se va discuta despre posibilitatea extinderii numărului de locuri la grupe sau de grupe, acolo unde permit condițiile, (…) Anul acesta, părinții au putut să opteze pentru 3 grădinițe și în cazul în care nu au prins loc la nici una, se pot îndrepta până în data de 1 septembrie către grădinițe care poate nu sunt aproape de casă sau de locul de muncă al părinților. Ministerul nu a centralizat deocamdată numărul copiilor înscriși la grădiniță,” specifică Florian Lixandru, pentru aceeași sursă menționată anterior.

În perioada 30 mai-15 iunie 2022 s-a desfășurat prima etapă de înscriere a nou-veniților, deobicei copiii de grupa mică, iar a doua etapă a avut loc între 16-24 iunie.

Legea Educației prevede ca o grupă să cuprindă în medie 15 preșcolari, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 20, conform articolului 63 din aceasta.

Grupa mică nu este încă considerată ca fiind obligatorie, dar va fi până în 2030, conform modificărilor aduse Legi Educației în vigoare.

Educaţia timpurie (0 – 6 ani) este alcătuită din nivelul antepreşcolar (0 – 3 ani, adică grupele mică, mjilocie și mare la creșe) şi învăţământul preşcolar (3 – 6 ani), care se rezumă la grupa mică, grupa ​mijlocie şi grupa mare la grădinițe.

Educația timpurie antepreșcolară este găzduită de creșe, grădinițe și centre de zi, de stat sau private, după același conținut educativ și după aceleași standarde naționale.

Copiii de 2 ani se pot înscrie

Copiii în vârstă de 2 ani se vor putea înscrie în cazul în care vor rămâne locuri disponibile. După perioada de colectare a cererilor de înscriere în toate unitățile de învățământ preșcolar și cu grupe de preșcolari, comisiile de înscriere vor analiza dosarele și cererile depuse și vor afișa listele finale.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.