Călătorind în Germania, un cuplu de români a fost amendat în urma încălcării dreptului la școlarizare obligatorie a copilului lor minor.

Ce s-a întâmplat?

Românii au fost întâmpinați de poliție pe aeroportul Allgäu din orașul german Memmingen odată cu debarcarea avionului cu care au călătorit. Aceștia au fost interogați deoarece alături de ei se afla copilul lor, care trebuia să fie la școală.

Autoritățile germane au considerat că parinții români încalcă dreptul de școlarizare obligatorie, așa că au luat decizia de a contacta școala responsabilă din București care va trebui să sesizeze primăria, pentru a stabili propriu zis suma amenzii.

Ce spune legea?

Conform legii, cuplul este pasibil de amenzi cuprinse între 500 și 5.000 de lei sau de muncă în folosul comunității. Banii amenzii sunt folosiți în folosul învățământului preuniversitar.

,,Toți copii care trăiesc în Germania trebuie să meargă la școală ceea ce înseamnă că există învățământ obligatoriu. Învățământul obligatoriu general începe de regulă după ce copilul a împlinit 6 ani. Dacă copilul împlinește 6 ani după începerea noului an școlar (de exemplu în octombrie), acesta va merge la școală anul următor.

Acest lucru depinde de fiecare land federal în care copilul merge la școală, care stabilește ”ziua respectivă” (aceasta poate fi între 30 iunie și 30 septembrie). Dacă copilul a împlinit 6 ani înainte de ziua respectivă, atunci are obligația de a merge la școală în acel an.

În toate landurile federale anul școlar începe în august sau în septembrie. Învățământul obligatoriu este valabil de asemenea și pentru copii și tinerii cu handicap. Reglementările concrete referitoare la învățământul obligatoriu sunt diferite în funcție de fiecare land federal.

Copii și tinerii trebuie să frecventeze școala în funcție de fiecare land federal cel puțin 9 sau 10 ani (școala primară și ciclul I secundar). Apoi în anumite landuri federale urmează frecventarea obligatorie a ciclului școlar următor ciclul II secundar (școală secundară superioară sau școală profesională).”, conform eu-gleichbehandlungsstelle.de.

 

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.