Din dorința de a împinge tânărul public spre cultivarea unei pasiuni pentru arta cinematografică, programul EducaTIFF continuă să evolueze la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 iunie – 26 iunie).

Conform calendarului evenimentelor, anul acesta au fost selectate multiple filme dedicate copiilor și adolescențiilor, ateliere creative și cursuri de jurnalism de cinema, dar și o prezentare în premieră a opționalului de educație cinematografică, care va fi testat pe parcursul unui an școlar la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca, la inițiativa Asociației Festivalului de Film Transilvania (AFFT).

Opționalul în cinematografie

În urma Conferinței Naționale de Educație Media și Cinematografică, organizată în cadrul TIFF 2021, strădaniile profesioniștilor din domeniul filmului de a veni cu o soluție prin care elevii să aibă acces la educație cinematografică în școli au continuat.

Aceștia s-au dovedit ca fiind victorioși prin abordarea temporară a opționalului de educație cinematografică în Colegiul Național Gheorghe Șincai pe parcursul anului școlar 2022-2023.  Având curricula axată pe dezvoltarea de competențe relevante, realizată de profesioniștii din film, în strânsă colaborare cu experții din educație, opționalul se va desfășura în mod regulat în cadrul unei ore de dirigenție (clasa a X-a, condusă de doamna profesor Ioana Hanchevici), și le va oferi elevilor șansa de a aprofunda elemente de educație cinematografică, de a vedea și analiza filme atent alese de un curator, pe categorii de vîrstă.

Cum pot profesorii preda acest opțional

La TIFF 2022, profesorii din județul Cluj care sunt dispuși să descopere structura noului opțional vor avea șansa să dobândească aptitudinile necesare pentru implementarea cursului de educație cinematografică la clasă.

Prezentarea opționalului și training-ul dedicat lor va avea loc luni, pe 20 iunie, de la ora 14:00, la Universitatea Sapientia (strada Matei Corvin nr.4). Accesul va fi gratuit, dar limitat pentru doar 25 de participanți, în baza înscrierilor efectuate prin completarea formularului online, pînă la data de 13 iunie: https://forms.gle/CVF8pz8Kdf4FvYBP8.

 

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.