Probleme într-o familie de basarabeni. O studentă și-a dat în judecată tatăl și cere să-i plătească pensie de întreținere.

„Specificul acestei speţe îl reprezintă dubla cetăţenie a părţilor, atât reclamanta cât şi pârâtul fiind născuţi în Republica Moldova, dar cu studii, respectiv afaceri în România, unde au dobândit şi cetăţenie română, având inclusiv coduri numerice personale. De menţionat că atât domiciliul reclamantei, cât şi domiciliul pârâtului din cartile de identitate figurează în România”, potrivit magistraților  Judecătoriei, motivând preluarea cazului în analiză.

O studentă și-a dat tatăl în judecată

Conform actelor de la dosar, părinții studentei se pare că s-au căsătorit în Republica Moldova, iar apoi au divorțta la Bălți, în 2009. Dar, sentința dată de judecătoria basarabeană a fost recunoscută doi ani mai târziu de Tribunalul ieșean. Studenta  a împlinit 18 ani în 2017, dar, încă urmează cursurile Universității de Arte. Mai mult, aceasta a beneficiat și de o bursă prin programul Erasmus Franța, la Universitatea Sorbona.

Potrivit legii românești, părinții sunt obligați să-și întrețină copilul până când ajunge la vârsta majoră sau își termină studiile, dar nu mai mult de 26 de ani. Așadar, chiar dacă fata se afla în grija mamei, tatăș trebuia să contribuie la întreținerea sa.

„Cu atât mai mult este necesară o contribuţie financiară suplimentară având în vedere că reclamanta beneficiază de o bursă de studiu la o prestigioasă universitate europeană”, au arătat judecătorii.

Veniturile tatălui sunt incerte

Ei nu au putut stabili o sumă anume pentru pensia de întreținere, cuantumul veniturilor tatălui fiind incert. De asemenea, aceștia au hotărât ca tatăl ei să plătească o pensie care echivalează cu p șesime din venitul său, dar nu mai puțin de o șesime din salariul minim pe economie. Așadar, sentința Judecătoriei a fost contestată de tată, iar cazul a fost imediat preluat de Tribunal. 17 august este data când se va da sentința definitivă, adică peste câteva zile.

Distribuie:

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.