Profesoară din Rusia a fost înregistrată pe ascuns de elevi în timp ce condamna războiul din Ucraina. Irina Gen, o profesoară de limbă engleză și germană de 55 de ani din orașul rus Penza, riscă ani grei de închisoare după ce a fost filmată pe ascuns de elevii ei în timp ce vorbea la clasă împotriva războiului.

„Am vrut doar să le extind viziunea despre lume elevilor mei. Am sperat să spulber propaganda care îi este servită acestei țări. Dar uite unde am ajuns”, a declarat Irina Gen, care ar putea fi acuzată pentru ,,discredutarea” armatei ruse, informează The Guardian, citat de Digi24.

Elevii e, de 13, respectiv 14 ani,i au întrebat-o pe 18 martie de ce sportivilor ruși li s-a interzis să participe la competiții internaționale – o decizie a Occidentului inexplicabilă  în Rusia.

„Până când Rusia nu va începe să se comporte într-o manieră civilizată, excluderea sportivilor ruși de la competiții va continua… Și cred că este corect”, spune profesoara în mesajul audio care a fost distribuit în primă fază pe canalele Telegram asociate Kremlinului. „Rusia a vrut să ajungă la Kiev și să răstoarne guvernul! Ucraina este, de fapt, un stat suveran, există un guvern suveran… Noi trăim într-un regim totalitar. Orice disidență este considerată o crimă”, mai spune Irina Gen.

De asemenea, ea a contestat presa de stat din Rusia în vederea modului în care a relatat despre bombardarea maternității din Mariupol.

La cinci zile după discursul și remărcile făcute în clasă, profesoara a primit un telefon de la filiala locală a FSB și a fost chemată la sediu, unde a fost informată că agențiile de securitate au primit filmările cu ea vorbind împotriva statului rus.

„Am fost șocată. Habar n-aveam că sunt înregistrată”, spune ea. „Le-am spus procurorilor că nu mint, că am citat doar canale din Vest de prestigiu, cum ar fi AP și BBC, despre care cred că sunt profesioniste și obiective ”, a spus Irina Gen. „Dar, desigur, acesta nu a fost un argument acceptat.”

La sfârșitul lunii trecute, procurorii ruși i-au deschis un dosar penal, n temeiul legii introduse recent care incriminează răspândirea așa-ziselor știri false despre armata rusă.

Irinei Gen i s-a interzis să părăsească țara, iar avocatul ei a spus că riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată.

„Sunt urmărită penal pentru un punct de vedere care nu este cel oficial”, spune profesoara care a mai precizat că este supărată că elevii au înregistrat-o pe ascuns, dar nu le poartă ranchiună. „Nu îi învinovăţesc pe elevii mei; ei respectă ceea ce cred părinții lor și le spun să facă”. Irina Gen și-a dat demisia înainte de a fi concediată.

Aceasta presupune că unul dintre părinții elevilor și-a încurajat copilul să o înregistreze după ce ea a mai făcut câteva afirmații împotriva războiului în timpul orelor. „Este o situație îngrozitoare. Îmi este foarte greu personal. Dar este o nebunie să văd cum toți cei din jurul meu, cei mai mulți oameni pe care îi cunosc, oameni pe care îi consideram prieteni, susțin Rusia în acest conflict.”

De la 1 martie, școlile au introdus noi lecții în care profesorii au fost instruiți să le explice elevilor de ce Rusia a fost forțată să înceapă acțiunea împotriva „regimului fascist din Ucraina”.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.