O scenă filmată în New Jersey arată patru fete în prima lor săptămână de curs, în casa unui profesor din cartierul afgan. În următoarele câteva luni, fetele din Kandahar vor învăța cum să scrie și să adune.

Școală pentru afgani în New Jersey

Cei patru sunt elevi într-o nouă rețea de “microșcoli” care nu ar exista fără eforturile unui imigrant afgan care locuiește acum în North Jersey. Pentru Zia Akbary, aceasta este o modalitate de a ajuta țara pe care a părăsit-o în urmă cu trei decenii, unde copiii încă se confruntă cu războiul, tulburările și sărăcia.

Akbary, din Totowa, și fiica sa Zarina au lansat în 2020 Academia Fardah Roshan, o organizație non-profit, pentru a oferi cursuri gratuite tinerilor afgani, angajând în același timp femei locale ca profesoare. Cursurile au loc în case în loc de clădiri școlare.

“Educația este cel mai bun mod de a salva o țară”, a declarat Zia Akbary, care deține un magazin de bijuterii în Jersey City. “Poate deschide mințile. Pot învăța de la oameni din întreaga lume”.

Cursurile îi ajută pe afgani într-un moment în care sancțiunile economice impuse de SUA și aliații săi au adâncit sărăcia atât de mult încât unii experți spun că impactul ar putea fi chiar mai mortal decât două decenii de război. Efortul a persistat în ciuda retragerii SUA din vara anului trecut și a reapariției talibanilor.

“Viitor strălucit”

Fardah Roshan, care înseamnă “viitor luminos/strălucit”, oferă cursuri pentru fete și băieți (4 și 9 ani). Aflată acum în al treilea semestru, organizația non-profit are aproximativ 400 de elevi în provincia Kandahar. Aceștia învață să citească și să scrie într-o țară în care rata de alfabetizare este de aproximativ 43%, potrivit UNESCO.

Organizația angajează 60 de femei ca profesoare, împreună cu mai mulți directori supraveghetori. Fiecare dintre profesoare instruiește grupuri de câte patru elevi. Cursurile oferă oportunități femeilor într-o perioadă în care talibanii, care au preluat puterea după retragerea forțelor americane în vara anului trecut, au restricționat dreptul femeilor la muncă și învățământ.

“Oferă un venit familiilor, în special familiilor nevoiașe, și le dă, de asemenea, un sentiment de speranță”, a spus Akbary.

Cursurile durează o oră, șase zile pe săptămână, sunt menite să completeze, nu să înlocuiască școala obișnuită. Dar fondatorii Fardah Roshan au aflat rapid că, pentru mulți elevi, programul lor a fost singura sursă de învățare. Trei din patru elevi nu erau înscriși la școală, a declarat Zarina Akbary.

Copiii care mergeau la școală aveau de obicei 40 sau 50 de elevi într-o clasă, în timp ce Fardah Roshan oferă un raport de 4 la 1 elev/profesor. Organizația non-profit a deschis, de asemenea, două biblioteci pline de cărți pentru copii și a organizat cursuri de informatică pentru elevii mai mari, pentru a îmbunătăți învățarea și a-i ajuta să-și găsească locuri de muncă și surse de venit.

Până în prezent, Zia Akbary a finanțat această întreprindere în mare parte pe cont propriu. Academia îl costă aproximativ 2.500 de dolari pe lună pentru programe, consumabile și salarii. Fardah Roshan strânge fonduri și online, obținând aproximativ 6.400 de dolari anul trecut și aproape 5.000 de dolari anul acesta. Pe site-ul său web, aceasta spune că donatorii pot sponsoriza o clasă pentru 24 de dolari pe lună, sau un elev pentru 6 dolari pe lună.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.