Comisia a adoptat o nouă strategie europeană pentru un internet mai bun pentru copii. Serviciile digitale vor fi adaptate vârstei pentru ca fiecare copil să fie protejat, împuternicit și respectat online.

Vremurile s-au schimbat drastic

În ultimii zece ani, tehnologia a evoluat foarte mult, precum și modul în care copiii o folosesc. Cei mai mulți dintre aceștia își folosesc smartphone-urile zilnic și aproape de două ori mai mult decât în urmă cu zece ani. De asemenea, ei le folosesc de la o vârstă mult mai fragedă.

Dispozitivele moderne aduc oportunități și beneficii, permițându-le copiilor să interacționeze cu ceilalți, să învețe online și să se distreze. Însă, aceste avantaje nu sunt lipsite de riscuri, cum ar fi pericolele expunerii la dezinformare, la hărțuirea cibernetică sau la conținuturi dăunătoare și ilegale, de care copiii trebuie să fie protejați.

Noua strategie europeană pentru un internet mai bun pentru copii vizează un conținut și servicii online accesibile, adecvate vârstei și informative, care să fie în interesul copiilor.

Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv pentru o Europă adaptată erei digitale, a declarat: “Fiecare copil din Europa merită să se dezvolte într-un mediu digital sigur și responsabilizant. Prin noua strategie, dorim să sprijinim accesul la dispozitive și competențe digitale pentru copii, în special pentru cei aflați în situații vulnerabile, să combatem hărțuirea cibernetică și să protejăm toți copiii de conținutul online dăunător și ilegal. Acest lucru este în concordanță cu valorile noastre fundamentale și cu principiile noastre digitale.”

Dubravka Šuica, vicepreședinte pentru democrație și demografie, a declarat: “Noua strategie pentru un internet mai bun pentru copii va garanta că aceștia se vor bucura de aceleași drepturi atât online, cât și offline, fără ca niciun copil să fie lăsat în urmă, indiferent de mediul geografic, economic și personal. Toți copiii trebuie să fie protejați, împuterniciți și respectați online. Prin această strategie stabilim, de asemenea, standarde înalte de siguranță și promovăm responsabilizarea copiilor și participarea activă la deceniul digital în întreaga lume.”

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a declarat: “Deceniul digital al Europei oferă copiilor mari oportunități, dar tehnologia poate prezenta și riscuri. Prin noua strategie pentru un internet mai bun pentru copii, le oferim acestora competențele și instrumentele necesare pentru a naviga în lumea digitală în siguranță și cu încredere. Facem apel la industrie să se implice în crearea unui mediu digital sigur și adecvat vârstei copiilor, cu respectarea normelor UE.”

Sursa Foto – Pixabay

Better Internet for Kids / Un internet mai bun pentru copii

Noua strategie europeană pentru un internet mai bun pentru copii este componenta digitală a strategiei globale a Comisiei Europene privind drepturile copilului și reflectă principiul digital: “Copiii și tinerii ar trebui să fie protejați și împuterniciți online”.

Strategia a fost adoptată împreună cu o propunere privind o nouă legislație a UE pentru a proteja copiii împotriva abuzurilor sexuale.

În plus, strategia urmează recentul acord politic provizoriu de referință privind Legea serviciilor digitale (DSA), care conține noi garanții pentru protecția minorilor și interzice platformelor online să afișeze minorilor publicitate direcționată bazată pe crearea de profiluri.

Aceste aspecte au fost, de asemenea, puse în evidență în cadrul Conferinței privind viitorul Europei, unde Grupul de cetățeni europeni care se ocupă de valori și drepturi a solicitat o protecție sporită a minorilor în online. Această propunere a fost aprobată de plenul conferinței și este inclusă într-o propunere cuprinsă în raportul final al conferinței, care a fost prezentată președinților Parlamentului European, Consiliului și Comisiei Europene.

Principiile și pilonii strategiei

Noua strategie europeană pentru un internet mai bun pentru copii definește viziunea unui deceniu digital pentru copii și tineri, bazat pe trei piloni cheie:

  1. Experiențe digitale sigure, protejarea copiilor de conținuturi, comportamente și riscuri online dăunătoare și ilegale și îmbunătățirea bunăstării lor printr-un mediu digital sigur și adecvat vârstei.
    Pentru a face din lumea digitală un loc sigur pentru copii și tineri, Comisia va facilita un cod UE pentru un design adecvat vârstei și va solicita un standard european privind verificarea vârstei online până în 2024. De asemenea, Comisia va analiza modul de utilizare a portofelului european de identitate digitală planificat pentru verificarea vârstei, va sprijini raportarea rapidă a conținutului ilegal și dăunător și se va asigura că numărul unic “116 111” oferă asistență victimelor hărțuirii cibernetice, până în 2023.
  2. Responsabilizarea digitală, astfel încât copiii să dobândească abilitățile și competențele necesare pentru a face alegeri în cunoștință de cauză și a se exprima în mediul online în condiții de siguranță și responsabilitate.
    În vederea promovării responsabilizării copiilor în mediul digital, Comisia va organiza campanii de educație mediatică pentru copii, profesori și părinți, prin intermediul rețelei de centre pentru un internet mai sigur, care reprezintă coloana vertebrală a strategiei. De asemenea, Comisia va pune la dispoziție module de predare pentru profesori prin intermediul portalului betterinternetforkids.eu. Rețeaua de centre pentru un internet mai sigur din statele membre, activă la nivel național și local, va consolida sprijinul pentru copiii aflați în situații vulnerabile și va contribui la abordarea decalajului digital în ceea ce privește competențele.
  3. Participarea activă, respectând copiii, oferindu-le un cuvânt de spus în mediul digital, cu mai multe activități conduse de copii pentru a promova experiențe digitale sigure inovatoare și creative.
    Pentru a spori participarea copiilor la mediul digital, Comisia va sprijini, de exemplu, copiii mai experimentați care îi vor învăța pe alți copii despre oportunitățile și riscurile online și va organiza o evaluare a strategiei condusă de copii la fiecare doi ani.

Pentru a pune în aplicare acești piloni-cheie, Comisia invită statele membre și industria să se alăture și să sprijine acțiunile aferente.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.