O italiancă în vârstă de 90 de ani care nu a beneficiat de educație formală din cauza celui de-al doilea război mondial s-a întors în sala de clasă pentru a termina studiile. 

Annunziata Murgia este cea mai în vârstă persoană care a participat vreodată la lecțiile pentru licenza media (n.r. – examenul de trecere a gimnaziului). Este un examen pe care îl susțin de obicei copiii din învățământul secundar inferior la vârsta de 14 ani. Ea învață la școala serală din apropierea casei sale din Dolianova, Sardinia.

“Îmi place să studiez, mi-a plăcut întotdeauna”, a declarat ea pentru Il Messaggero. “Dar când a izbucnit războiul, totul s-a schimbat pentru mine. A trebuit să mă duc să muncesc, deoarece familia mea se zbătea și a trebuit să câștig bani. Pe vremuri, doar cei care aveau bani puteau să studieze.”

Sursa Foto – The Guardian

A devenit croitoreasă

Murgia a spus că a învățat să coasă de mică și a devenit croitoreasă. Dar a citit multe cărți, așa că “a învățat singură, ori de câte ori a putut”.

Pasiunile ei sunt istoria și muzica.

“Întotdeauna mi-au plăcut cărțile de istorie, și pentru că am trăit o bună parte din istoria despre care se scrie în cărți – am văzut consecințele primului război mondial și l-am trăit pe cel de-al doilea.”

Cea mai tânără colegă de clasă a lui Murgia are 16 ani

Cea mai tânără colegă de clasă a lui Murgia are 16 ani, o elevă care va susține din nou examenul de diplomă, în timp ce Murgia va face prima încercare în iunie. Promovarea examenului, care include teste de alfabetizare și matematică în limba italiană. Trebuie să treacă examenul pentru a putea trece la învățământul secundar superior, care în Italia se încheie la 18 ani.

Marina Pilia, profesoară de literatură la școală, a descris-o pe Murgia ca fiind o elevă foarte pasionată și implicată.

“Deși are unele dificultăți de auz și nu era în cea mai bună formă ieri, participă activ la cursuri, în special la istorie”, a spus Pilia.

Școala se adresează în principal adulților și celor cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani care au nevoie să susțină din nou examenele școlare. Vârsta medie a elevilor din clasa lui Murgia este de peste 40 de ani, unii dintre ei pregătindu-se și pentru a trece de gimnaziu.

Ultima persoană din grupa de vârstă a lui Murgia care a susținut examenul la școală a fost o femeie în vârstă de 87 de ani, în 2016. Murgia a spus că profesorii ei sunt “fantastici”, iar colegii de clasă sunt “ca și nepoții mei”.

“Unii mă însoțesc acasă seara, când se întunecă”, a adăugat ea. Și ea este pregătită pentru examen. “Voi da tot ce am mai bun din mine”.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.