Eleva școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” din Jibou în vârstă de 14 ani , plecată cu colegii și 2 profesoare la Lisabona cu proiectului Erasmus+ Let’s Know Ourselves, a fost abandonată pe aeroportul din Portugalia,în urmă ce profesorii însoțitori au plecat fără ea înapoi spre România. Proiectul s-a desfășurat în perioada 9-13 mai.

Ce spune legea?

O anchetă a fost deschisă spre a afla de ce fata a fost lăsată singură. În urma finalizării anchetei, în funcție de concluzii, Inspectoratul școlar Sălaj spune că se poate autosesiza, dacă constată că sancțiunea nu e în conformitate cu faptele petrecute.

 • Articolul 280 din Legea Educației, alineatul (2) prevede sancțiunile disciplinare care se pot aplica personalului, în raport cu gravitatea abaterilor:
  • a) observație scrisă;
  • b) avertisment;
  • c) diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și de control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;
  • d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții didactice superioare sau pentru obținerea gradelor didactice ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control;
  • e) destituirea din funcția de conducere, de îndrumare și de control din învățământ;
  • f) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

“La nivelul școlii s-a declanșat cercetarea disciplinară împotriva celor 2 profesoare, o comisie de disciplină și așteptăm concluziile”, a declarat inspectorul general școlar din Sălaj, Gheorghe Bulgărean pentru Edupedu.ro. “Sigur că nu stăm cu bratele încrucișate la inspectorat. La un moment dat s-ar putea să existe o complicitate a comisiei de disciplină și să mușamalizeze, dar dacă concluzia Consiliului de administrație nu o să convină inspectoratului școlar vom face și noi o anchetă. Noi, inspectoratul nu avem nici o atribuție legată de proiectul Erasmus și nu ne putem substitui comisiei de anchetă,“ a adăugat inspectorul general școlar din Sălaj.

Interviul complet

Inspectorul general școlar din Sălaj, Gheorghe Bulgărean a susținut un interviu pentru EduPedu.ro.

Edupedu.ro: Potrivit legii, unde s-ar încadra sancțiunea?

Inspectorul general școlar din Sălaj, Gheorghe Bulgărean: Nu mă pot antepronunța. Vom dezbate decizia, după ce o vom primi.

Potrivit inspectorului școlar adjunct Sălaj, Corina Fort, profesoarele au declarat că un cadru didactic de la școala gazdă din Portugalia a stat cu ea până la urcarea în avion, însă acesta ar fi sosit după ce profesoarele au plecat. Așadar fata a rămas singură pe aeroport o perioadă de timp. Nu se știe cât timp și cu ce avion a revenit în țară.

Edupedu: Fetele erau în grija profesoarelor din România..

Inspector școlar adjunct, Corina Fort: Știu, de aceea pleacă mai multe cadre didactice, pentru a preîntîmpina astfel de situații.

Edupedu: Dar nu s-a întâmplat așa în acest caz. Toți profesorii s-au urcat în avion spre România cu restul elevilor.

Inspector școlar adjunct, Corina Fort: Da, așa este.

Fata a ajuns acasă în cele din urmă deși nimeni nu știe cât a stat în aeroport. “Nu știu cât timp a stat pe aeroport fata, a amintit inspectorul general. ,,Vom afla detaliile acestea după finalizarea anchetei comisiei din școală. Este un fapt grav, și eu sunt părinte,“ a mai spus inspectorul general școlar Gheorghe Bulgărean.

Conform acestuia, părinții nu o să depună plângere. Ei nu au fost anunțați că fata lor nu s-au urcat în acel avion spre România cu restul colegilor. Potrivit presei locale, fata și-a sunat părinții ca să o ajute să completeze un formular, și astfel au aflat că fiica lor a rămas singură pe aeroport.

“La plecare, profesorii au semnat un act notarial prin care își asumă răspunderea pentru copii, din punct de vedere didactic există comisia școlii,” a adăugat inspectorul general școlar Gheorghe Bulgărean.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.