O bibliotecară din comuna Pietrari, Vâlcea, a ajuns să învețe zeci de copii să scrie linii de cod, datorită al unui program al Fundației Progress.

Roboți, linii de cod sau mașini eco de tuns iarba

În reportajul realizat de școala9.ro, au fost descoperiți peste 3.500 de copii din mediul rural care acum construiesc roboți sau scriu linii de cod ori produc mașini eco de tuns iarba. Toate aceste lucruri, sub îndrumarea unei bibliotecare cu o experință foarte mare în învățământ. Aceasta a învățat să codeze cot la cot cu cei mici.

Întreaga poveste a început în anul 2009, când biblioteca din Pietrari s-a înscris în programul Biblionet. Acest program este finanțat de Fundația „Bill și Melinda Gates” și avea ca scop să doteze bibliotecile din România cu echipamente IT de ultimă generație.

Crina Popescu, doamna bibliotecară care face ravagii cu elevii săi, este de părere că dacă nu ar fi aplicat pentru acest proiect, postul i-ar fi fost desființat, iar școala s-ar fi închis. 2009 a fost anul când criza economică și-a pus amprenta asupra multor aspecte. Până în 2020, chiar la ea în județ, numărul bibliotecilor a scăzut cu un sfert, potrivit Institutului Național de Statistică. La nivel național, în ultima decadă, România a pierdut 3000 de biblioteci.

Crina i-a ajutat foarte mult pe elevi

„Am fost și sunt o fire foarte curioasă și m-am autoeducat de foarte multe ori. După includerea bibliotecii în programul Biblionet, accesând internetul, am găsit oportunitatea de a participa la un eveniment european care se numea ora de codare. Am înscris biblioteca și am făcut ce trebuia pentru a înlesni copiilor din localitate participarea la o oră de codare”, a spus aceasta.

Aceste lucruri aveau loc în 2015, când elevii, pentru a învăța să codeze, se foloseau de platforma code.org, pusă la dispoziție de organizatori. De asemenea, Crina a învățat, la rândul ei, pas cu pas, să folosească platforma pentru a-i ajuta pe copii. Pentru că dacă aceasta nu cunoștea platforma, nu putea să-i ajute.

În 2015, Popescu a primit un telefon din partea Fundației Progress, care aflase despre ce se întâmpla la biblioteca din Pietrari. Ideea ei a devenit, astfel, un proiect care s-a extins la nivel național, în peste 150 de biblioteci publice din țară.

roboti
Sursa Foto: Scoala9 / Ada Cheroiu

De aici, nu mai sunt multe de spus. În prezent, elevii construiesc diverse lucruri și se mândresc cu asta. Doamna bibliotecară merită numai aplauze și felicitări pentru dăruință și ambiție. Copiii au reușit să construiască o mașină de tuns iarba Eco Grass Cutter, care funcționează pe bază de lumină solară, dar și multe, multe alte proiecte.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.