Câteva dintre instituțiile de cultură ale Bucureștiului au planificat, pentru zilele de 10 și 11 iunie 2022, un colocviu național în vederea reinterpretării operei caragialiene. Titlul colocviului este unul reprezentativ  – „I. L. CARAGIALE ASTĂZI”. 

Muzeul Național al Literaturii Române și Facultatea de Litere a Universității din București, în parteneriat cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” și Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și-au propus să readucă în atenția publicului o figură consacrată a literaturii române.

Cu ocazia împlinirii a 110 ani de la moartea unuia dintre marii clasici ai literaturii noastre, I. L. Caragiale, oameni de litere și de cultură bucureșteni au organizat un eveniment important pentru receptarea lui Caragiale în zilele noastre.

Scrierile sale, deși au fost concepute cu aproximativ 150 de ani în urmă, au o rezonanță puternică și astăzi. Acestea demonstrează actualitatea spiritului caragialesc și a intuiției conform căreia oamenii vor acționa mereu în limitele și consecințele unor situații date.

De la arivism la duplicitate și de la incultură la imoralitate

Acesta a fost și este Caragiale. Marele clasic și-a fundamentat opera ilustrând continuu sancțiuni morale pentru a le putea corecta.

Acest colocviu își propune o relectură interdisciplinară a operei lui Caragiale:

„Prin conferințele pe care le vor susține vorbitorii invitați, propunem o relectură interdisciplinară a operei lui Caragiale, printr-un tip de dialog transversal.

Keynote speaker:  George Banu, prof. univ. dr.
Dan Dediu, prof. univ. dr.
Liviu Papadima, prof. univ. dr.
Ion Vartic, prof. univ. dr.
Matei Vișniec, scriitor

Masă rotundă – Formă și idee în teatrul lui Caragiale azi
(Invitați: Alexandru Dabija, Matei Vișniec, Horațiu Mălăele, Ioan Cristescu)

În perioada colocviului vor avea loc evenimente conexe, precum ateliere teatrale, lansări de carte, proiecții de film și reprezentații de teatru.

Acest apel la contribuții este deschis către studenți, masteranzi, doctoranzi, tineri cercetători, dar și specialiști ai domeniului. De asemenea, după cum se poate observa din secțiunile colocviului, invităm participanți din mai multe arii de cercetare: filologie, teatrologie, muzicologie, sociologie, studii culturale etc.”

Propunerile pot fi trimise până pe 15 aprilie, la adresa colocviul.caragiale@mnlr.ro.

Informații de menționat:

  1. Numele, datele de contact (adresă de e-mail și număr de telefon) și afilierea instituțională;
  2. Titlul comunicării;
  3. Un rezumat de aproximativ 1.000 de semne, 5 cuvinte-cheie și o bibliografie selectivă.

La finalul proiectului, Editura Muzeului Literaturii Române intenționează să publice un volum colectiv în care vor fi reunite toate lucrările admise.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.