Învățământul superior se duce la vale. O dată pentru că numărul profesorilor a scăzut dramatic în ultimul deceniu, iar a doua oară pentru că nici studenții nu mai ajung la facultate, pentru că nu iau bacalaureatul.
Dezastru în învățământul superior
Numărul total al angajaților pentru anul universitar 2020-2021, a fost de 50.112 persoane, înregistrându-se o scădere în comparație cu anul trecut, notează româniatv.net.
Nici la capitolul profesori nu stăm mai bine. Numărul lor a scăzut sub 26.000, ajungând la 25.991 de persoane. Este pentru prima dată în ultimul deceniu când se atinge pragul de sub 26.000, potrivit Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior.
Alexandru Rădulescu, coordonatorul Biroului de Presă USR, a explicat cum s-a ajuns în această situație:
„Atâta vreme cât nu ne vom concentra pe livrarea unui pachet educațional de calitate către beneficiarii primari ai învățământului superior, adică studenții, nu putem să avem așteptări. O problemă presantă o reprezintă acest număr în scădere de cadre didactice. Însă până nu ne înclinăm și către ei ca să aibă remunerații competitive la nivel de Uniunea Europeană, la fel, nu putem să avem așteptări”, a declarat Alexandru Rădulescu.
Aceasta a mai spus că, din păcate, profesorii nu sunt respectați așa cum ar trebui.
„Noi nu le acordăm respectul cuvenit profesorilor și nici logistica de care au nevoie. Nu avem programe actualizate. Și voi explica un lucru. Sunt foarte mulți profesori care reprezintă un model de bună practică și studiază singuri acasă. Fac tot felul de cursuri. Acești profesori sunt la curent cu noutățile și nu mai sunt atrași să predea după programe învechite, care nu mai sunt actualizate pentru secolul în care trăim. Informația circulă cu o viteză pe care aparent sistemul universitar românesc nu o poate menține și rămâne în continuare în urmă. Și numai asta ne dovedește de fiecare dată”, a concluzionat Alexandru Rădulescu.
Penurie de profesori
Este penurie de profesori la nivel național. Tinerii nu-și mai doresc această meserie, deoarece este foarte prost plătită.
În județul Alba, spre exemplu, cadrele didactice predau chiar și în 7 școli.
Inspectoratul Școlar Județean Alba a emis deciziile de încadrare pe posturi a cadrelor didactice în urma ședințelor de repartizare sau ocupare desfășurate în perioada 29 iulie – 2 septembrie, premergătoare debutului anului școlar curent, notează ziarulunirea.
Așadar, conform site-ului oficial personal.isjalba.ro, se pare că în anul școlar actual vor exista profesori care trebuie să predea în 4 școli, din 4 localități diferite pentru a avea cel puțin o normă didactică întreagă.
De asemenea, trebuie precizat faptul că doar câțiva dintre aceștia nu au studii corespunzătoare funcției ocupate. Ei sunt repartizați la școli din zona montană, izolată. Este un efort uriaș pentru cadrele didactice care vor preda la mai multe discipline ori pentru cei care vor face naveta.