Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a făcut un anunț mult așteptat de către profesori. Aceștia își vor primi astăzi salariile.

Marius Nistor a anunțat pentru EduPedu că profesorii ar fi trebuit să își ia salariile vinerea trecută, însă a apărut o problemă față de transmiterea sumelor de bani prin trezorerie către bănci. Conform acestuia, ziua de plată a salariilor pentru sistemul de învățământ preuniversitar și nu numai este pe data de 14.

Salariile profesorilor, întârziate

În situația în care această dată pică la sfârșit de săptămână, adică în zilele de sâmbătă și duminică, salariile se plătesc în ultima zi lucrătoare din săptămâna în cauză. Cu alte cuvinte, dacă nu apărea problema legată de bancă, dascălii ar fi trebuit să fie plătiți vineri.

Marius Nistor susține că aceasta este o problemă tehnică. Cei care sunt responsabili cu activitatea trezoreriilor sunt de vină. Mai exact, Ministerul de Finanțe are în subordine activitatea trezoreriilor.

„O astfel de problemă n-a mai existat. Este prima dată când se întâmpla așa ceva, să apară o problemă de ordin tehnic”, a completat liderul sindical.

Noutate în Educație | Salariile profesorilor au întârziat luna aceasta. Când își primesc dascălii banii

Nistor a fost întrebat și despre stadiul discuțiilor despre indexarea salariilor în funcție de rata inflației. El a spus că deocamdată nu există consultări în acest sens.

Sindicatele așteaptă rectificarea bugetară

 „În primul rând, trebuie să vorbim de angajamentele pe care și le-au luat reprezentanții guvernului. Într-adevăr, se contura la un moment dat ca din aprilie-mai să apară o creștere, dar nu vorbim de o creștere, este vorba de o aplecare parțială a ceea ce prevede legea 153. Deci un 4.5-5% din restul datoriei pe care guvernul o are încă pentru angajații din sistemul de învățământ preuniversitar și universitar, urmând ca în luna iunie, după rectificarea bugetară, să rezolve diferențele care au mai rămas de plătit pe legea 153, și nu numai pentru noi”, a declarat el.

Liderul sindical spune că deocamdată nu se mai poartă nicio discuție pe acest subiect. Sindicaliștii așteaptă să vadă rectificarea bugetară. El atrage atenția că nu este vorba numai despre salariile profesorilor, ci și despre personalul didactic auxiliar și nedidactic.

„Așteptăm o întâlnire cu domnul premier pentru a clarifica toate aceste aspecte legate de salarizare, care sunt absolut obligatorii. Întâlnirea trebuie să aibă loc cât mai repede cu putință”, a precizat președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Profesorii își primesc banii cu țârâita

Reamintim că sunt probleme destul de mari în ceea ce privește salariile profesorilor din România. O Ordonanță de Urgență prevede că dascălii își vor primi diferențele de drepturi salariale, pentru perioada 1 iulie 2017- 31 august 2021, pe parcursul a cinci ani de zile.

Parlamentarii USR au încercat să mai reducă din această perioadă, însă proiectul a fost respins de Parlament. Astfel, dascălii își vor primi banii cu țârâita, după cum urmează:

  • în anul 2022 se va plăti 5% din valoarea diferențelor salariale
  • în anul 2023 se va plăti 10%
  • în anul 2024 se va plăti 25%
  • în anul 2025 se va plăti 25%
  • în anul 2026 se va plăti 35%.
Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.