Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, a vorbit despre reducerea normei didactice. Astfel, norma didactică a profesorilor cu gradul I ar putea fi redusă de la 18, la 14 ore pe săptămână.

Reevaluare a normativelor de personal

Întrebat la o conferință de presă dacă va lua în vedere o reevaluare a normativelor de personal, deoarece există un număr mare de deficit de personal, Ministrul Educației a spus că, reducerea normei despre care vorbeam mai sus ar fi un avantaj enorm, deoarece ar permite angajarea mai multor cadre didactice.

„Ne gândim, dacă norma didactică este acum de 18 ore, cu posibilitatea de reducere la 16 ore, pentru profesorii gradul I, care pot desfășura activități în momentul acela de coaching sau de dezvoltare instituțională, deci care își pot aduce aportul la dezvoltarea școlii și la susținerea colegilor mai tineri, alături de susținerea elevilor, această normă ar putea fi redusă, de exemplu, de la 18, la 14 ore, o să discutăm. Asta cu condiția ca peste cele 14 ore didactice să adauge 6 ore sau 8 ore în școală, în care să-și pună în valoare experiența pe care o au”, a spus Cîmpeanu.

Cum se stabilește norma didactică

  • norma didactică are 18 ore/săptămână în cazul profesorilor de gimanziu și liceu
  • norma didactică are 24 de ore/săptămână în cazul profesorilor de instruire practică
  • pentru personalul didactic din învățământul special, normal didactică se stabilește astfel: 16 ore/săptămână pentru profesorii care predau, 20 de ore/săptămână pentru profesor-educator și profesor pentru instruire practică

Legea, modificată în 2019, spune că: “Norma didactică de predare-învăţare-evaluare prevăzută la alin. (3) lit. c), d) şi e) pentru personalul didactic de predare şi de instruire practică cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, şi cel din corpul profesorilor mentori se poate reduce cu 2 ore săptămânal, fără diminuarea salariului.”

De asemenea, tot Minsitrul Educației afirmă că, pe viitor vor fi instruiți 100.000 de profesori pentru pregătirea digitală, ca să nu mai existe probleme în cazul orelor online, care, din punctul său de vedere a fost un dezastru la nivelul întregii lumi, nu doar în România.

CITEȘTE ÎNTREG ARTICOLUL AICI – Ministrul Educației: „Au fost instruiți aproximativ 50.000 de profesori pentru a preda digital pentru școala online”

 

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.