Experții spun că elevii de liceu s-au prezentat cu mult sub standardul academic așteptat și adaugă că prima prioritate a școlilor trebuie să fie recuperarea cunoștințelor pierdute pe timpul pandemiei.

Covid-19 a lovit planeta în 2020 și ne-a schimbat radical viețile. Majoritatea industriilor au suferit pierderi majore, dar cea mai mare lovitură a primit-o învățământul.

Ce s-a întâmplat?

Nu este nici un secret faptul că, în absența unui cadru didactic, elevilor le este mult mai greu să învețe, mai ales în confortul propriei lor case unde sunt înconjurați de tentații.

De la jocuri până la site-uri de social media, acestea au distras adolescenții de la studiile lor, profesorii neavând un mod real de a îi verifica. Această verificare s-a dovedit de două ori mai grea datorită platformei Zoom, datorită existenței fundalurilor. Un elev poate să se filmeze pentru o perioadă de cinci minute, iar după să pună filmarea ca fundal, aceasta, dacă se acoperă camera, îl face pe elev să pară atent în timp ce se ocupă cu totul altceva. Unui profesor îi este imposibil să observe astfel de lucruri într-un apel cu 30 de persoane, mai ales dacă aceștia nu sunt experimentați în folosirea tehnologiei, asta fiind a doua problemă.

Lipsa de pregătire

Virusul ne-a luat prin surprindere, iar asta nu le-a priit profesorilor mai în vârstă și ușor încăpățânați, care au respins tehnologia până în acel moment datorită mentalității ,,Ce îmi trebuie mie asta?”, iar asta, deși nu a fost principalul factor ce a contribuit la declinul învățăturii românești, a fost cu siguranță unul important.

Mai merită menționat că profesorii nu au fost sigurele persoane nepregătite pentru o astfel de situație, deoarece nu toți au acces la tehnologie. Zonele defavorizate ale României au suferit cu siguranță cel mai mult, accesul la tehnologie fiind scump, deținerea unui calculator putând fi considerată lux pentru unii.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.