Elevii unui liceu din județul Botoșani protejează, păsările unei rezervaţii naturale protejate la nivel european. Societatea Ornitologică Română recunoaște oficial munca asiduă de voluntariat efectuată de elevi împreună cu profesorul lor de biologie.

Cine sunt elevii?

Florea, Radu şi Amalia sunt doar trei dintre cei aproape 40 de elevi ecologişti elevi ai Liceului Tehnologic din Bucecea, o localitate din judeţul Botoşani.  Aceștia fac parte din clase și grupe diferite dar au aceeaşi pasiune, păsările. În mod special cele ce își construiesc cuiburile în rezervaţia Bălţile-Siretului, o rezervație care se întinde de la Bucecea până la Cândeşti.  Munca lor deși voluntară este grea, dar prin aceasta au reuşit să-şi convingă vecinii, rudele şi prietenii de cât de important este să protejezi natura.

Întreaga operațiune a început odată ce au învățat la orele de biologie ale profesoarei Ana Maria Popescu despre ecologie, păsări și cât de important este să protejăm mediul înconjurător.

Ce au de spus elevii și profesoara lor?

Copiii au fost învățați în afara orelor cum să protejeze păsările de mediul înconjurător tot mai ostil lor. Conform Adevărul  mica echipa a declarat următoarele:

”De patru ani reuşim să menţinem această pasiune pentru ecologie şi ornitologie. În afara orelor de curs am învăţat cum arată şi cum se comportă păsările. Care este anatomia lor, tocmai ca să le înţelegem mai bine. Apoi, elevii au devenit purtătorii mei de cuvânt către părinţi, către vecini, către prieteni. Să le explice că păsările nu fac rău nimănui. Din contră, sunt cele care ne scapă de insecte, de hoituri, de tot ce-i rău. Dincolo de programa şcolară este un mod extraordinar de a înţelege lumea care ne înconjoară”, profesoara Ana Maria Popescu.

”Facem hrănitori acasă pentru păsări. Parcă simt că nu mi-am făcut datoria în ziua aceea dacă nu dau o tură şi văd cum arată cuiburile, căsuţele, ce mai fac păsările pe care le monitorizez. Am învăţat să respect profund natura”, a spus Radu, elev în clasa X-a la Liceul din Bucecea.

 

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.