Nicolae Ciucă, prim-ministrul României a făcut anunțul mult așteptat de profesori. Aceștia vor primi eșalonat restanțele salariale din periaoda 2017-2021 în decursul a 5 ani de zile.

”Suntem în măsură, ca astăzi, să asigurăm plata drepturilor salariale pentru drepturile cuvenite și neîncasate de către personalul din invățământ. Am reușit să actualizăm plata acestor drepturi la rata curentă a inflației”, a transmis Nicolae Ciucă.

Vor primi banii eșalonat timp de 5 ani

Profesorii vor primi eșalonat restanțele alariale din perioada 2017-2021, a garantat Nicolae Ciucă. Se pare că urmează să fie actualizate chiar și cu indicele de inflație, iar banii vor ajunge în conturile profesorilor din bugetul Ministerului Educației. Sumele vor fi plătite eșalonat, pe o perioadă de 5 ani de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.

Plata sumelor se va realiza într-o singură tranșă pe an, prima în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.

ANAF vizează profesorii medidatori

Amintim că ANAF a demarat controale pentru a vedea dacă profesorii care acordă meditații plătesc taxe. Procesul este simplu: posibilii evazioniști vor atenționați că trebuie să își declare de bună voie veniturile și să-și achite impozitele către stat. Dacă nu urmează acești pași, abia apoi vin și sancțiunile.

Conform unui studiu al organizației “Salvați Copiii”, aproxiamtiv 60% dintre elevii români fac meditații la cel puțin o materie. În ultimii 3 ani, o ședință de lecție în particular a crescut de la 50 de lei, la 100.

Potrivit datelor ANAF, doar 2% dintre profesori și-au declarat veniturile din această activitate.

Profesorii dau medidații în particular, deoarece salariile sunt destul de mici pentru cei care predau la gimanziu sau la liceu. Astfel, aceștia preferă să se folosească de această metodă pentru a-și suplimenta veniturile lunare. Din păcate, în România există și profesori care acordă note mici doar ca elevul respectiv să meargă la meditații.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.