Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației a mers la Iași pentru reuniunea Consiliului Naţional al Rectorilor, organizată de Universitatea Tehnică. Acolo a făcut câteva declarații în premieră despre cum va arăta educația din toamnă.
În deschiderea conferinței de presă, a luat cuvântul rectorul Politehnicii ieşene, prof.dr.ing. Dan Caşcaval, cel care este şi preşedinte interimar al Consiliului Naţional al Rectorilor:
„În aceste zile, Iaşul a devenit centrul educaţiei din România… Consistenţa acestei reuniuni este dată de prezenţa domnului ministru Sorin Cîmpeanu, de prezenţa consilierului prezidenţial Ligia Deca, a secretarilor de stat din cele două ministere şi de participarea, încă în sistemul online, a domnului ministru Ioan-Maricel Boloş, ministrul Cercetării”, a explicat rectorul Politehnicii.
Universitățile ar putea beneficia de contracte de dezvoltare a infrastructurii
Sorin Cîmpeanu a vorbit despre învățământul preuniversitar, de modernizarea școlilor, dar şi despre modificările care vor apărea în viitorul an şcolar legate de structura anului şi de viitoare modificări ale curriculei:
„Sunt patru universităţi româneşti care beneficiază deja de contracte de finanţare de dezvoltare a infrastructurii în valoare de 100 de milioane de euro în total”, declarat ministrul. Cele patru instituţii sunt din Bucureşti și Cluj. „S-a extins oportunitatea finanţării pentru alte patru sau cinci universităţi, acestea urmând să fie finanţate în runda următoare. Este vorba de o finanţare care se face în condiţii foarte avantajoase, cu o dobândă de un nivel foarte redus şi fără alte condiţii pe care orice altă bancă le pune. Acest lucru va putea susţine dezvoltarea universităţilor româneşti”, a completat Cîmpeanu.
Mai mult, Cîmpeanu a precizat că universitățile beneficiază și de finanațările din PNRR, dar și de suplimentarea fondurilor în cazul unor proiecte mai mari.
Ministrul a explicat noua structură a anului școlar
Sorin Cîmpeanu a explicat faptul că tezele nu sunt atât de importante și nu au vreo relevanță. Potrivit ultimelor testări, peste 60% dintre elevi au obţinut peste 8,5. Noile testări vor fi mult mai benefice. Vor stabili într-un mod uniform și obiectiv nivelul la care se află elevii la începutul anului școlar, precum și achizițiile din timpul anului.
Modificările structurii anului școlar urmează să fie analizate
Ministrul Educației a explicat că modificările structurii anului școlar vor fi analizate și publicate în Monitorul Oficial.
Cîmpeanu a amintit și de două proiecte importante. De primul proiect vor beneficia în jur de 1.400 de școli, majoritatea din zone defavorizate și cu risc mare de abandon școlar. Fiecare dintre aceste şcoli primesc maximum 200.000 de euro şi vor putea acoperi, de la dotări şi până la activităţi, meditaţii sau chiar tabere şi excursii.