Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a promis că una dintre cele mai mari probleme pe care le au școlile din România va fi rezolvată.

Este vorba despre școlile de la noi din țară, cele mai multe aflate în mediul rural, care au grupuri sanitare neconforme. Sorin Cîmpeanu a declarat, la finalul unei ședințe de Guvern, că 126 de școli care au această problemă vor primi finanțare, pentru a rezolva situația. Este vorba despre o sumă medie de 85.000 de lei per școală.

Promisiunile lui Sorin Cîmpeanu

Oficialul din Guvern a precizat că în aceste unități de învățământ, numărul mediu de elevi pe școală este de 145. Astfel, numărul total de elevi care învață în școli unde grupurile sanitare sunt sub orice critică este de 18.340. Din păcate, spune Sorin Cîmpeanu, această problemă este aflată de multă vreme în atenția publică.

„În cazul în care autorităţile locale care vor avea de îndată după aprobarea hotărârii de Guvern în bugete aceste sume, este vorba de o sumă medie de 85.000 de lei per şcoală doar pentru a asigura conformitatea grupurilor sanitare, o sumă care exclude cheltuielile ocazionate de branşamente la apă potabilă şi canalizare, acestea provin din bugetele autorităţilor locale”, a afirmat ministrul Educaţiei. 

Ministrul Educației a ținut să precizeze că, dacă această sumă va fi folosită, la finalul anului 2022 România va mai avea doar 199 de școli cu grupuri sanitare neconforme. Niciuna dintre aceste unități de învățământ nu are personalitate juridică.

Ministrul Educației promite că va rezolva problema grupurilor sanitare neconforme din școli

Una dintre cele mai mari probleme din școlile din România ar putea fi rezolvată

 „Deci în acest fel, dacă autorităţile locale vor utiliza suma pusă la dispoziţie de Guvern, vom elimina în scurt timp total această problemă care trenează cum spuneam de mult timp în sistemul de educaţie românesc, grupuri sanitare neconforme”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Problema grupurilor sanitare neconforme în școlile din România se află de mult timp în centrul atenției, însă nu a fost rezolvată până în prezent. În anul 2022, în multe școli din mediul rural în special, mai sunt unități de învățământ care au toaleta în curtea școlii. Copiii, unii cu vârste mici, sunt puși în situația în care trebuie să se ducă singuri la toaletă, indiferent de anotimp.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.