Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, a adus la cunoștiiță, joi, existența unui parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV) şi Ministerul Agriculturii pentru tutela asupra liceelor agricole, având ca obiectiv susținerea specialiștilor, prin parteneriatele cu mediul economic, „capacitatea de a genera produse agroalimentare româneşti”, după spusele Agerpres.

Implicarea Ministerului Agriculturii

Comunicatul începe prin a specifica câteva obiective principale pe care se va axa colaborarea.

„Avem multe lucruri de făcut împreună în ‘România Educată’, împreună cu Ministerul Agriculturii. Este pentru prima oară când susţinem un parteneriat solid între cele două ministere. Prin acest parteneriat, de curând s-a decis la nivelul guvernului să se susţină implementarea unui program ‘Masă sănătoasă în şcoli 2022 – 2027’, cu finanţare de peste un miliard de euro.

Este un element esenţial în care conceptul de bază este de alimentaţie sănătoasă – produse agroalimentare româneşti. Şi asta se poate face doar în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, care, împreună cu Ministrul Educaţiei, punând laolaltă resursele, au putut sa ne dea speranţa unui program atât de important pentru viitorul copiilor noştri. (…)”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, la ceremonia aniversară dedicată împlinirii a 170 de ani de la înfiinţarea USAMV.

Cîmpeanu anunță susținerea liceelor agricole în a doua parte.

,,Un alt parteneriat îl vom face pentru tutela comună asupra liceelor agricole – şi asta ca să vă dau doar câteva proiecte de colaborare dintre Ministerul Educaţiei şi Ministerul Agriculturii –  în care USAMV Bucureşti, uitându-se la trecutul glorios, se va concentra pe viitorul cât se poate de pragmatic pentru a susţine prin specialişti, prin parteneriatele cu mediul economic, capacitatea de a genera produse agroalimentare româneşti”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Numărul de licee agricole din România este un modest 56, iar acestea sunt finanțate, din 2020, de către Ministerul Agriculturii. potrtivit unei hotărâri de Guvern.

Situația liceelor în cauză

Conform notei de fundamentare a proiectului, situația acestora este următoarea:

„La începutul anului 1990 existau peste 200 licee agricole consacrate care furnizau forța de muncă tânără și specializată în agricultură. În ultimele două decenii, activitatea acestor instituții a început să intre în declin accentuat cauzat, în principal de: subfinanțare, atractivitate redusă a elevilor claselor a VIII-a pentru meseriile din agricultură, declin demografic, abandon școlar și altele.

Pentru evitarea desființării liceelor agricole a trebuit să se ia măsuri de reprofilare prin includerea în programa de învățământ a unor specializări care aparțin altor domenii, sau după caz, au adoptat profilul real și uman, situație ce a condus la diminuarea forței de muncă tânără și calificată în agricultură.

În prezent (n.red. 2020), manualele școlare de specialitate sunt depășite, nu sunt actualizate și nu corespund noilor realități din agricultură, înregistrându-se discrepanțe semnificative între conținutul manualelor de specialitate și tehnologiile actuale din agricultură.

Baza tehnico-materială este învechită, cu laboratoare fără instrumentar didactic corespunzător, sau nefuncțional”.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.