Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat că este de acord și că susține suplimentarea posturilor pentru laboranți și informaticieni.

„Informaticienii și laboranții sunt o componentă față de care școlile românești întâmpină foarte mari probleme. Dacă mai adăugăm și nevoia de a lăsa profesorul să se concentreze la ceea ce trebuie să facă profesorul, concluzia este simplă: da, este nevoie de personal auxiliar calificat pentru a putea gestiona această schimbare pe care o dorim a fi radicală din perspectiva infrastructurii școlilor românești”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației în cadrul unei conferințe organizată de edupedu.

Sălile de clasă din România trebuie să dețină tablă inteligentă cu ecran tactil

Sorin Cîmpeanu a transmis printr-un comunicat că absolut fiecare sală de clasă din România trebuie să dețină tablă inteligentă cu ecran tactil și să renunțe la celebra tablă pe care se scrie cu cretă. Toată această procedură ar trebui să dureze până în 2026 cel târziu. Investiția totală ar fi de 360 de milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Mai mult de atât, tabla interactivă cu diagonala și camera de videoconferință cu telecomandă trebuie să fie obligatorii la clasă, conform comunicatului. De asemenea, laboratoarele de informatică vor fi dotate cu calculatoare pentru fiecare elev, iar SmartLab-urile vor avea imprimante 3D, scanere 3D și ochelari de realitate virtuală.

Există buget pentru formarea profesorilor

Ministrul Educației a fost întrebat cine îi va ajuta pe profesori să folosească aceste echipamente. Acesta a răspuns că există resurse financiare asigurate pentru formarea profesorilor și că cel mai important este să se poată organiza acest proces. El a declarat că în Programul Național de Redresare și Reziliență este un program pentru formarea directorilor de școli.

Numărul de posturi pentru laboranți și informaticieni se va suplimenta

În acest context, în care în fiecare școală din România va exista până în 2026 tablă inteligentă cu ecran tactil, iar SmartLab-urile vor avea imprimante 3D, scanere 3D și ochelari de realitate virtuală, posturile pentru laboranți și informaticieni se vor suplimenta.

 

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.