În urma rectificării bugetare, Ministerul Educației a primit o creștere de 57 de milioane de lei, conform proiectului de ordonanță de urgență publicat de Ministerul de Finanțe. Suma primită este numai 8% din ce a cerut ministerul. În cazul în care bugetul Ministerului Educației va crește cu această sumă, raportat la PIB-ul estimat pentru acest an de către CNP, noul buget va reprezenta 2,2%.

Bani pentru profesori

Proiectul de rectificare bugetară notează cea mai mare creștere de la ministerul Educației ca fiind în universități, lipsind din învățământul preuniversitar. Mai exact o creștere de 1,58 miliarde lei a cheltuielilor din veniturile proprii dedicate investiților și realizării unor proiecte susținute financiar din fonduri europene derulate de instituțiile de învățământ superior. Instituțiile de învățământ superior o să poată folosi 636,8 milioane lei din soldurile anilor precedenți, conform proiectului.

Bani suplimentari pentru salariile cadrelor didactice și personalului din învățământ, însă numai 200 milioane lei, prin majorarea cheltuielilor de personal. Suma în cauză nu acoperă posibilitatea unei creșteri salariale ce a fost promisă în urma rectificării bugetare pentru profesori. Există o probabilitate foarte mare ca deoarece banii au fost alocați cheltuielilor cu angajări în plus făcute prin trecerea creșelor la Ministerul Educației, împreună cu personalul acestora, personal ce a suferit scăderi de venituri de până la 40%, conform sindicatelor, prin trecerea de pe grila de salarizare a personalului din administrația publică locală la cea din învățământ.

Inițial, bugetul pentru cheltuielile de pesronal (salarii) erau 21,5 miliarde de lei, conform Ministerului Educației. Creșterea de 200 milioane lei reprezintă un plus de numai 0,9%.

Greva de avertisment a sindicatelor profesorilor

În ianuarie 2022, Ministrul Cîmpeanu a anunțat printr-un comunicat oficial, după greva de avertisment a sindicatelor profesorilor, că „sunt convins că la momentul rectificării bugetare, în condițiile creșterii încasărilor la bugetul de stat, se vor identifica soluții de acoperire a obligațiilor asumate”, creșterea restantă pe care o anunța era de 12%.

În cadrul proiectului este prevăzută o reducere de cheltuieli de 9 milioane de lei la capitolul Bunuri și servicii și de 14,8 milioane de lei la Alte cheltuieli.

Creșterea de doar 57 milioane de lei, propusă pentru bugetul Ministerului Educației la rectificare, reprezintă numai 8% din cele 668 de milioane de lei cerute de ministrul Educației pentru ministerul său, conform documentelor publicate de economedia.ro.

Distribuie:

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.