Ministerul Educației dorește doar să vadă unde se poziționează elevii din punct de vedere al programei cu ajutorul testărilor standardizate, care o să fie organizate săptămâna următoare în 329 de școli, a spus secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, pentru Edupedu.ro.

Cum va funcționa evaluarea?

Codul unic pe care îl vor folosi elevii pe platforma privată de testare standardizată este cel de identificare din SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România).

„Pagina de testare va fi personalizată pentru acțiunea aceasta, astfel încât accesul să fie mult mai ușor. Școlile vor primi instrucțiuni privind conectarea copiilor pe platformă. Conectarea se va face cu codul unic de identificare a copilului din SIIIR. Fiecare copil își va primi codul de la școală. Nu se loghează cu date personale, ci cu codul unic de identificare pe care îl are fiecare copil de când există SIIIR. Dăm (școlilor participante – n.red.) câteva explicații despre cum se derulează testarea, că se pot întoarce la o întrebare, că pot finaliza testul înaintea scurgerii timpului, dacă au considerat că au făcut tot… După care accesul la rezultate: copilul poate să-și introducă, dacă dorește, adresa de email pentru a primi pe adresa personală sau pe adresa părintelui, rezultatele. Dar rezultatele, evident, se comunică cu școala”, conform secretarului de stat.

Interviul cu Sorin Ion

În urma interviului menționat mai sus, secretarul de stat a specificat următoarele:

Sorin Ion: Vom avea și un calendar de testare, pentru ca în intervalul săptămânii în care se desfășoară testarea să nu intre toți odată și să nu fie zile în care nu intră nimeni, astfel încât să echilibrăm traficul pe platformă. Le dăm un calendar orientativ, în sensul că, la anumite discipline, la o anumită clasă, [elevii] vor trebui să dea într-o anumită zi, dar nu condiționăm ora. Ora e în funcție de orarul de la școală. Pentru că, dacă accesezi un test la ora 10 sau la ora 14, el va fi diferit, pentru că se generează cu itemi de același nivel de dificultate, dar nu același test – de fapt, aceasta înseamnă testare standardizată, să poți să schimbi subiectele, dar testul să fie la fel de relevant.

Edupedu.ro: Datele culese nu pot fi asociate în niciun fel copilului?

Sorin Ion: Noi, care avem acces la datele cu caracter personal, putem avea, dar ministerul nu este interesat să vadă ce face un anumit copil, ci să vadă imaginea de ansamblu.

Edupedu.ro: Compania parteneră va avea posibilitatea?

Sorin Ion: Nu, în protocol datele cu caracter personal vor putea fi prelucrate de către Ministerul Educației. Compania parteneră vede date cu ID-ul de logare. Dacă ați văzut vreodată un raport de la Brio, nici în raport nu e scris numele copilului, e scris doar ID-ul cu care se loghează.

Edupedu.ro: Protocolul este semnat?

Sorin Ion: Nu semnez eu, deci nu aș răspunde la această întrebare.

Edupedu.ro: Standardele de evaluare sunt stabilite?

Sorin Ion: E bine de știut că cei de la Brio au conținuturile avizate de către Ministerul Educației de câțiva ani, cred că din 2019.

Edupedu.ro: Deci faceți cu conținuturile lor…

Sorin Ion: Cu conținuturile avizate de Ministerul Educației, cu siguranță. Dacă vă referiți la interpretarea rezultatelor (…) este foarte important că putem culege date pe itemi, astfel încât să-ți faci o imagine de ansamblu asupra capacității copiilor de a răspunde unui anumit tip de itemi. Chiar dacă am fost criticat la un moment dat, am spus că există posibilitatea să constatăm că un item este nepotrivit pentru clasa respectivă, pentru nivelul de vârstă respectiv. Și, de fapt, nu itemul, ci ceea ce este în spatele lui, adică competența vizată. Aceasta ne ajută în viitor pentru a ne regla programa școlară, conținuturile programei școlare și competențele vizate și în funcție de aceste rezultate. O astfel de acțiune ar trebui repetată pentru a avea o validare. Dar trebuia început de undeva și ne-am asumat”.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.