Databrick este compania din San Francisco care a primit 1,6 miliarde dolari finanțare. În spatele firmei, se află doi profesori români, Ion Stoica în vârstă de 56 de ani și Matei Zaharia, în vârstă de 36 de ani, iar aceștia au devenit miliardari fără să își dorească.

Ce este Databricks?

Databricks este o companie de date și inteligență artificială. Aceasta a obținut o finanțare de 1,6 miliarde de dolari care va accelera inovarea şi ritmul de adoptare al tehnologiei de tip data lakehouse, în contextul în care popularitatea arhitecturii care se bazează pe date continuă să crească într-un ritm rapid“, potrivit unui anunț al Databricks, de pe 31 august.

Companie a fost lansată în 2013, iar în 2021 a generat venituri de 275 de milioane dolari și este accesată în prezent de peste 5.000 de clienți la nivel global. Conform estimărilor Forbes, anul acesta, încasările companiei ar putea ajunge la peste 500 de milioane dolari.

În spatele Databricks sunt şapte oameni, dintre care doi sunt români, iar povestea lor este la fel de uimitoare ca produsul în sine, notează businessmagazin.

Ion Stoica, cofondator Databricks

Ion Stoica are 56 de ani și este cofondator Databricks și președinte al Consiliului de Administrație. De asemenea, acesta a absolvit Universitatea Politehnica București și are master la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor. În 1996 acesta a plecat în SUA pentru un doctorat la Universitatea Carnegie Mellon, din Pittsburgh, Pennsylvania. Acum, acesta este profesor la Universitatea Berkeley din California și conduce RISELab, laboratorul de informatică al instituţiei. Stoica are la activ trei companii, Convivia Networks (2006), Databricks (2013) şi Anysclae (2019).

Matei Zaharia, chief technologist la Databricks

Matei Zaharia are 36 de ani și este chief technologist la Databricks. Acesta este profesor asistent acum în Computer Science la Universitatea Stanford. La vârstă de 24 de ani, Zaharia și Ali Ghodsi, actualul CEO și cofondator Databricks, au lansat Apache Spark, un instrument software utilizat pentru procesarea volumelor mari de date. De aici a pornit Databricks.

În anul 2014, firma Databricks avea zero venituri. Mai târziu, a primit 33 de milioane de dolari de la fondul de investiții Andreessen Horowitz.

“Am început Apache Spark în 2009, în timpul doctoratului meu la Berkeley. Azi, Spark este cel mai dezvoltat proiect open-source din gestionarea volumelor mari de date. Ce este revoluţionar la Spark este faptul că este singura platformă software care combină datele cu inteligenţa artificială. Folosind Spark, poţi face transformări cu volume mari de date şi analize pe care poţi aplica ulterior inteligenţa artificială. La final, acest lucru este foarte important pentru realizarea produselor care implică inteligenţă artificială în contextul în care valoarea acestora este dată de valoarea datelor introduse.  Când ai o aplicaţie care ţi le pune pe amândouă la un loc poţi construi produse de mare valoare“, explică Zaharia, într-o intervenţie pe site-ul Databricks. Printre utilizatorii Spark se numără Netflix, Yahoo, eBay, Pinteresat sau AirBnb.

Cei doi români dețin între 5%-6% din Databricks. După ce compania a fost evaluată la 38 de miliarde de dolari, profesorii au devenit cei mai proaspeţi miliardari români din IT.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.