Italia este, în momentul de față, țara europeană cu cea mai îmbătrânită populație de profesori, iar din această cauză încearcă să atragă tineri către această carieră. Țara mediteraneană a adoptat o nouă lege ce are ca scop transformarea accesului la profesorat într-o procedură mult mai complexă, potrivit datelor primite de rețeaua europeană Eurydice de la autoritățile italiene.

Noile condiții de începere a carierei didactice în învățământul secundar includ: un program dedicat de pregătire pentru predare, concursuri anuale pentru ocuparea posturilor vacante în școli și un stagiu de un an, încheiat cu un examen.

Despre schimbări

Schimbările au fost integrate cu ajutorul unei legi adoptate de Parlamentul italian la finalul lunii iunie.

Ministerul italian de resort specifică existența unei perioade de tranziție până la adoptarea legii. Perioadă în care profesorii curenți ce nu respectă condițiile din noua lege, precum cea referitoare la urmarea unui program dedicat, de trei ani, de pregătire pentru cariera didactică, vor avea abilitatea de a acumula creditele necesare pentru a bifa și acest criteriu.

Condițiile principale pentru accesul în cariera didactică, introduse de noua lege italiană:

  • Un curs universitar de formare inițială corespunzând unui număr de 60 de credite ECTS, ce include un program de pregătire practică și un examen final
  • Concursuri naționale anuale pentru ocuparea locurilor vacante în școli
  • O perioadă de stagiatură de un an, încheiată cu un test final ce presupune predarea la clasă și cu evaluarea finală, prin care se verifică asimilarea competențelor pedagogice.

Obligativitatea dezvoltării profesionale

Conform aceleași legi obligativitatea dezvoltării profesionale continue, la nivelul fiecărui profesor, este prevăzută. Desfășurarea programelor de pregătire se va face în timpul programelor de lucru și o să includă dezvoltarea competențelor digitale și folosirea responsabilă a instrumentelor digitale.

O dată la trei ani se vor organiza, pentru profesori, cursuri de pregărire, în cadrul programului de dezvoltare profesională, iar acestea se vor susține în afara programului de lucru.

Distribuie:

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.