Campusurile Statelor Unite ale Americii au fost, încă din anii 90′, ținta mai multor atacuri armate. Teroriștii în cauză sunt tineri, elevi sau studenți, iar armele erau procurate de la părinți sau bunici, de multe ori omorâți de fiii sau nepoții lor.

Profilul atacatorului din școli

Experții americani au creat un profil al celor care decid să ia o armă și să împuște la întâmplare în unități de învățământ. În toate cazurile este vorba de persoane de gen masculin, atacatorul este singur, rarisim sunt echipe de câte doi și vârsta medie în momentul atacului este 18 ani, scrie The Conversation.

De asemenea, în cele mai multe cazuri, atacatorii au o legătură cu școala respectivă, fie au fost sau sunt elevi acolo, fie au o implicare de orice fel cu acea unitate. Toți gândesc atacul ca pe un „act final”, adică vor și să se sinucidă ulterior. Unii dintre ei lasă și avertismente înainte de atac, mesaje sau filmări care să le prevină.

Unul dintre cazurile majore de school shooting din istoria SUA

„Un psihopat” și „un depresiv furios”, după cum au fost catalogați de FBI, au produs, într-o zi de marți, pe 20 aprilie 1999, cel mai grav masacru prin împușcare din istoria SUA, la acel moment. Eric Harris, în vârstă de 18 ani, și Dylan Klebold, în vârstă de 17 ani, au ucis 12 elevi și un profesor ai liceului Columbine din Colorado, SUA. Alți 24 de elevi au fost răniți.

Eric Harris a folosit o pușcă de vânătoare Savage-Springfield 12-gauge și cu o carabină Hi-Point de 9mm, cu 30 de încărcătoare, fiecare a câte 10 gloanțe.

Dylan Klebold deținea în momentul atacului un TEC-9 de 9mm semi-automat, construit de Intratec, având mai multe încărcătoare, și o pușcă de vânătoare dublă Stevens 311D.

În urma încheierii atacului cei doi criminali s-au sinucis, cel mai probabil spre a evita consecințele faptelor comise.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.