Marius Balo, un profesor din Cluj condamnat la opt ani de închisoare în China, a fost eliberat, însă nu se poate întoarce în România.

Marius Balo, profesor clujean eliberat dintr-un penitenciar din China, a fost eliberat. Cu toate acestea, el nu se poate întoarce în țară, fiindcă este blocat în Shanghai. Reamintim că acest oraș este în lockdown total din cauza pandemiei de coronavirus.

Marius Balo, cel mai ghinionist român

Profesorul i-a transmis o scrisoare de mulțumire ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, în care explică situația în care se află. El spune că a fost eliberat pe 27 martie, dar din cauza măsurilor de restricție nu s-a putut întoarce în țară.

„Mi s-au anulat deja două zboruri, însă au reuşit cei de acasă să îmi achiziţioneze un nou bilet pentru data de 20 aprilie cu aterizare la Bucureşti pe 21. Sper din suflet ca să nu se anuleze şi acest zbor. Doresc să folosesc acest prilej pentru a vă mulţumi, pentru că v-aţi implicat în eforturile de a mă aduce acasă”, a explicat Marius Balo.

Se pare că este pentru a doua oară când românul este blocat în China din cauza pandemiei de coronavirus. Prima dată s-a întâmplat chiar la începutul pandemiei, în ianuarie 2020. În urma unor demersuri juridice și diplomatice, autoritățile din România reușiseră să obțină acordul autorităților chineze de a-l transfera pe Balo în România.

Blocat în China

Aici el urma să execute restul pedepsei.  Transferul acestuia nu a mai avut loc în urmă cu doi ani, partea chineză invocând motive legate de măsurile de combatere a pandemiei.

Marius Balo, profesorul condamnat la 8 ani de închisoare în China, a fost eliberat. De ce nu se poate întoarce în România

Ulterior, în 2020, Cătălin Predoiu spunea că profesorul are un ghinion teribil. Procedurile pentru transferul acestuia în România erau efectuate. Cu toate acestea, frontierele din China erau închise din cauza pandemiei de coronavirus.

De ce a fost condamnat la închisoare profesorul clujean

Marius Balo a fost profesor la Renmin University Beijing şi expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) Beijing. El s-a stabilit în China în anul 2010. În anul 2014 a fost arestat pentru o presupusă fraudă contractuală. El fusese acuzat că a primit 80 de dolari de la niște chinezi, fără să știe că suma respectivă provenea din comiterea unor infracțiuni.

Pe 24 martie 2016 a fost condamnat la opt ani de închisoare, pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o mai văzuse vreodată în viața lui. Ulterior, el a fost încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Shanghai.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.