Un profesor de la Harvard Business School atrage atenția cu privire la faptul că multe companii nu bagă în seamă angajații care au experiență, dar care nu au urmat o facultate.

Boris Groysberg, profesor de Administrare a Afacerilor la Harvard Business School, spune că platformele de angajare exclud candidații care, chiar dacă au experiență, nu sunt absolvenți au unei facultăți. Profesorul susține că există milioane de locuri de muncă neocupate. De aceea, el le recomandă companiilor să ia în considerare și competențele unui angajat, nu doar diplomele pe care le-a obținut acesta.

Oamenii competenți, dar fără facultate, nu sunt băgați în seamă

De exemplu, spune acesta, 70% dintre angajații din Statele Unite ale Americii de culoare, de origine latină sau din mediul rural, nu au primit un loc de muncă în anumite companii, chiar dacă sunt capabili, fiindcă nu au studii universitare.

Specialistul atrage atenția că milioane de locuri de muncă au rămas neocupate și milioane de oameni sunt șomeri. Toate acestea se întâmplă din cauza angajatorilor care s-au învățat să ceară diplome universitare celor care vor să se angajeze și să îi excludă din prima pe cei care nu au urmat o facultate, conform HBSWK.hbs.edu.

Marea problemă a companiilor: Caută angajați cu studii superioare și îi exclud pe cei care nu au dar sunt competenți

Milioane de americani, șomeri

Mai mult, spune Groysberg, la finalul anului 2021, în SUA, companiile au scos la concurs 11 milioane de posturi non-agricole. Cu toate acestea, 11,5 milioane de americani au rămas șomeri. Acest rezultat este cauzat de faptul că există meserii cum ar fi electrician sau vânzător care nu necesită studii superioare.

De cealaltă parte, doar 16% dintre superiorii muncitorilor din producție aveau în 2015 o diplomă universitară, în timp ce 67% dintre postările pentru aceeași poziție necesitau o diplomă. Mai există încă o problemă uriașă, care devine din ce în ce mai des întâlnită peste tot. Angajații cu studii universitare, „superiori” în raport cu munca pe care o fac, tind să renunțe rapid la joburi.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.