Joi, între orele 15.00 și 17.00, poți participa la expoziția celor cinci manuscrise ale scriitorilor Emil Cioran şi Mircea Eliade de la Biblioteca Națională a României.

Evenimentul este unui inedit și este posibil datorită achiziționării manuscriselor de către Ministerul Culturii.  

Textele originale pe care doritorii le vor putea vedea mâine, în premieră, sunt următoarele:

  • „Aveux et anathemes”, autor Emil Cioran, datare 1986, exemplar unic;
  • „Note pentru 1935-1936”, Mircea Eliade, datare 1935-1936, exemplar unic ce cuprinde schiţele autorului în creion pentru cursul „Problema răului în filosofia indiană”;
  • „Despre filosofia medievală”, autor Mircea Eliade, datare cca 1925, exemplar unic; 
  • „Schiţe şi note asupra filosofiei yoga”, autor Mircea Eliade, datare cca 1930, exemplar unic;
  •  „Povestea unui om nenorocit”, autor Mircea Eliade, exemplar unic, scriere din tinereţea autorului – lucrare publicată în „Cum am găsit piatra filosofală”.

La eveniment vor participa Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, și Adrian Cioroianu, directorul general al Bibliotecii Naţionale a României. Cel din urmă este istoric și profesor universitar, cunoscut publicului datorită emisiunii „5 minute de istorie”, difuzate ani la rând la TVR.

„Cu această ocazie, vom marca Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor (23 aprilie), Ziua Bibliotecarului din Romania (14 aprilie) și, totodată, împlinirea a 10 ani de la inaugurarea sediului nou al Bibliotecii, din Bd. Unirii, nr. 22″, se precizează în comunicat.

Opera completă a lui Mircea Eliade ar putea ocupa peste 80 de volume. Acesta a fost o personalitate importantă a culturii naționale, devenind membru al Academiei Române în 1990, după moartea sa. Putem aminti câteva din capodoperele sale literare:

  • Romanul adolescentului miop, roman (1928)
  • Maitreyi, roman (1933)
  • Huliganii, roman (1935)
  • Nuntă în cer, roman (1939)
  • La țigănci, nuvelă (1959).

Despre Emil Cioran se poate spune că este desemnat a fi nihilistul prin excelență. Acesta a fost interesat de probleme existențiale serioase, printre care problema morţii şi a suferinţei. Printre scrierile sale în limba română se numără Pe culmile disperării, București, 1934; Cartea amăgirilor, București, 1936; Schimbarea la față a României, București, 1936; Lacrimi și sfinți, București, 1937; Amurgul gîndurilor, 1940; Îndreptar pătimaș, 1991.

 

 

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.