Se pare că Guvernul pregătește schimbări și pentru creșe. Un proiect prevede o creștere a numărului de copii, de la 7, cum este în prezent, la 12 copii.

Schimbări la creșă

Conform acestei noi metodologii, în grupa mică vor fi 7 copii în medie, dar cu anumite condiții: să nu fie mai puțin de 5 și nu mai mult de 9. În grupa mijlocie pot fi 12 copii, dar, nu mai mulți de 15 și nu mai puțini de 8. De asemenea, în grupa mare vor fi 12 copilași, dar nu mai mult de 20 și nu mai puțini de 8. Până la această schimbare, recomandările era ca la grupa mică să fie maximum 7 copii, iar în grupele mari și mijlocii maximum 9.

10 zile pentru acomodare și nu 15

De asemenea, se micșorează perioada în care părinții au voie să își asiste copiii la creșă în vederea adaptării, potrivit noii metodologii.

Așadar, după ce copilul va fi înscris, părintele poate avea maxium 10 zile lucrătoare la dispoziție pentru a sta cu copilul în vederea adaptării, dar, în urma discuției cu personalul didactic. În momentul de față, legislația prevede ca părintele să rămână în vederea adaptării copilului o perioadă de maximum 15 zile lucrătoare.

De ce acte ai nevoie pentru înscrierea la creșă

(1) Actele necesare inscrierii copiilor in unitatile de educatie timpurie anteprescolara sunt:
a) cerere de inscriere;
b) copie de pe certificatul de nastere al copilului;
c) copie de pe actele de identitate ale parintilor/ reprezentantilor legali si, dupa caz, copie a hotararii/ sentintei de plasament sau a sentintei de incredintare in vederea adoptiei;
d) adeverinta de angajat pentru fiecare dintre parinti/ reprezentantii legali, pentru tipul de program prelungit;
(2) Pentru copiii inscrisi in unitatile de educatie timpurie anteprescolara prevazute la art.6, alin.(2) se elimina documentul mentionat la alin.(1), pct.d) si se completeaza cu:
a) adeverinta de la medicul de familie, in care sa se mentioneze ca respectivul copil este sanatos clinic;
b) fisa de imunizari, intocmita conform prevederilor elaborate de Ministerul Sanatatii, cu privire la intrarea copilului in colectivitate.
(3) Cererea de inscriere se depune conform calendarului prevazut la art.15 (1) si va fi completata de avizul epidemiologic, eliberat de medicul de familie al copilului cu 24 – 48 de ore inainte de a incepe frecventarea unitatii.
(4) Avizul epidemiologic prevazut la alin. (3) se prezinta si in cazul absentei copilului din unitate pentru o perioada mai mare de 3 zile.
(5) Datele personale extrase din actele cuprinse in dosarul de inscriere se consemneaza in Registrul de evidenta a copiilor.
(6) Registrul prevazut la alin (5) cuprinde: numele si prenumele copilului, data nasterii, domiciliul, numele si prenumele parintilor, data intrarii copilului in unitate si o rubrica de observatii, unde se va scrie data transferului copilului si unitatea unde a fost transferat sau data retragerii copilului din evidentele unitatii si motivul acesteia.

 

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.