Câteva proiecte ale elevilor Colegiului Naţional “Andrei Şaguna” Brașov au fost premiate de NASA în cadrul evenimentului “Șaguna FEST”.
Şaguna Fest 2022
Evenimentul Șaguna Fest 2022 a început cu prezentarea performanțelor internaționale din anul școlar în curs ale elevilor de la Colegiul din Brașov. Pentru câteva ore bune, curtea interioară a instituției a fost transformată într-o sală de expoziții unde au fost prezentate proiectele cu care şaguniştii au impresionat la Washington şi în Dubai.
„În cadrul Şaguna Fest am dorit să avem o zi pe care să o dedicăm proiectelor internaţionale. Acestea au avut loc în decursul acestui an şcolar. Echipele care au reprezentat România la Washington sunt cele care fac prezentări astăzi, cu alte cuvinte, comunitatea braşoveană poate să afle exact care a fost implicarea noastră în proiectul NASA, dar nu numai. Este vorba şi despre proiectul Columbia, proiectul pe care noi l-am prezentat în Dubai”, a explicat Carmen Tănăsescu, director Colegiul Naţional Andrei Şaguna, potrivit adevărul.ro.
Settlement pliabil în spaţiu
Proiectele realizate pentru competițiile internaționale au fost prezentate de către elevi colegilor, profesorilor, dar și vizitatorilor. Tudor Costea, elev în clasa a XI-a, povestește despre settlement-ul pliabil în spaţiu, care pe Pământ se află într-o formă pliată. Acesta este de părere că a fost atuul câștigător al proiectului.
„Noi trimitem primul settlement pliabil în spaţiu. Plecăm de la povestea unei jucării hober – sfera hoberman, care este, practic, o steluţă mică şi, atunci când o extindem, se face mare. Asta trimitem noi în spaţiu. Trimitem un settlerment care, atunci când este pe Pământ, este într-o formă pliată, iar în spaţiu îl extindem. Cred că ăsta a fost atuul câştigător al proiectului nostru, plus faptul că tehnologia existentă azi ne permite ca în următorii 10-20 de ani, dacă există buget, să punem în practică acest proiect” , a spus Tudor Costea, din clasa a XI-a.
Un alt proiect realizat de Maria Ciupeală din clasa a XI-a, se numește Blue Oasis. Ideea proiectului este de a comercializa apa în spațiu. A fost creat un robot cu design 3D care va mina apa și o va transporta pe nava mamă, unde din gheață se va face apă pură, deoarece apa de pe lună mai are şi radiaţii.