Am auzit atât de multe păreri despre “importanța facultății în zilele noastre”, încât vreau să îmi dau și eu cu părerea, din postura unui proaspăt absolvent și profesionist în câmpul muncii de peste 5 ani.
De-a lungul timpului, am avut parte de interviuri de angajare la care mi s-a cerut facultatea, dar mai multe la care nu.
Totodată, am avut experiența de fi testat în ceea ce privește cunoștințele pe care le-am acumulat în facultate, dar am avut și experiența “ciudată” de a fi tratat ca începător, cu toată că absolvisem o facultate în domeniu.
Mă întreb, de ce suntem considerați începători atunci când terminăm facultatea?
Angajatorii ne consideră începători întrucât în cele mai multe cazuri, facultatea nu ne pregătește pentru un loc de muncă. Toate privirile către mine aici…
Încerc să fiu cât se poate de obiectiv. Totodată, privesc și din postura de angajator, atât al companiei pentru care lucrez, cât și al propriei companii. Tinerii la început de drum nu vin pregătiți, nu au cunoștințe profesionale, nici măcar teoretice.
Portofoliile și proiectele personale lipsesc cu desăvârșire, iar cele pregătite pentru proiectele de seminar de-a lungul facultății sunt lipsite de substanță, făcute doar pentru a lua o notă decentă și pentru a ajunge la examen.
Materiile sunt învechite și prea puțin adaptate mediului profesional din zilele noastre, infrastructura IT limitată, iar programele și metodele folosite sunt învechite și ele.. Pe scurt, industriile se dezvoltă continuu și rapid, iar facultatea rămâne în urmă.
Ajung să aplice la companii mici și mari, studenți care nu știu să scrie corect un email, nu știu să ruleze o funcție în excel, nu au competențe de bază în ceea ce privește calculatorul, cu toate că la facultate au interacționat mult cu acesta.
Vina nu este doar a noastră, dar ține foarte mult de nivelul nostru de implicare și de dorința pe care o avem în a evolua și de a ne construi singuri soluții.
Facultatea este o unealtă bună, care trebuie folosită inteligent
Nu mai văd facultatea ca pe o rampă de lansare, așa cum o consideram în urmă cu câțiva ani. Văd facultatea cum își pierde din încredere și din profesionalism, în detrimentul oportunităților alternative, cum ar fi cursurile și certificările existente în ziua de astăzi în majoritatea industriilor.
Companiile investesc astăzi mulți bani în “școli atipice”, sub o formă sau alta (platforme, ghiduri, cursuri etc), prin care își caută, pregătesc și angajează profesioniști fără să mai aștepte facultățile să îi pregătească.
Totuși, văd facultatea ca pe un instrument bun de manevrat în avantajul nostru.
Programele de care putem beneficia de-a lungul anilor de studiu, proiectele din facultate care sunt derulate împreună cu mediul de business și concursurile la nivel de facultate sau naționale ne pot ajuta să prindem experiență, încredere și importanță în ochii angajatorilor.
Cu cât ne implicăm mai mult extra în astfel de proiecte și programe, cu atât mai multe șanse avem de a emite pretenții sau măcar de a avea postura unui potențial candidat la joburile bune din piață.
Acestea sunt singurele avantaje pe care le putem adăuga în CV-ul de angajare, pe lângă clasica, lipsita de valoare diplomă de studii.
Printre alte companii mari care nu mai pun accent pe diploma de studii sunt Google, Hilton, Apple.
Mai mult, Google a lansat o selecție de cursuri profesionale care îi învață pe candidați și îi pregătește pentru meserii la mare căutare.
Nu aș denigra facultățile tehnice, dar nici chiar toate facultățile din țara asta. Există încă facultăți foarte bune, care s-au adaptat, iar pentru acestea nu îmi rămâne decât să le laud.
Oricum, nu este o variantă bună să stai acasă degeaba sau să te plafonezi într-o situație mediocră, doar pentru că nu consideri facultatea relevantă. Printre altele, facultatea te pregătește mental, social, profesional într-o anumită măsură.
Așadar, în continuare, în 2024 facultatea reprezintă o opțiune viabilă pentru tineri, dar nu pentru toți! Fiecare trebuie să balanseze bine lucrurile, să se gândească la viitor și la ce variantă i se potrivește cel mai bine.
Am mai prezentat părerea mea despre meserii și facultăți în alte articole dedicate.