Din păcate, singurul elev care a susținut bacalaureatul din comuna buzoiană Lopătari, l-a picat. Acest rezultat este și mai dificil pentru el, deoarece școala va fi desființată.

Povestea impresionantă a singurului elev care a susținut examenul de bacalaureat

Pentru majoritatea elevilor de clasa a XII-a, bacalaureatul este un prag peste care trebuie să treacă pentru a putea continua studiile universitare.

Dar, pentru unii, acest examen al maturității este un simplu examen pe care vor doar să-l treacă.

Din păcate, familiile din mediul rural nu au destui bani să-și susțină copii pentru a putea termina școala. În cel mai fericit caz, când reușesc să finalizeze liceul, aceștia se mulțumesc doar cu diploma de absolvire. De exemplu, Liceul Tehnologic din comuna Lopătari, judeţul Buzău, a rămas cu o singură clasă de liceu, cu nouă elevi. Dintre aceştia, trei au rămas repetenţi, notează adevărul.ro.

”În clasa a IX-a am avut 14 copii care s-au înscris. Este adevărat că mediile lor de admitere au fost foarte mici. În mare parte din cauza situaţiei financiare a familiilor pe parcursul celor patru ani de liceu, în clasa a XII-a au mai intrat doar nouă copii. Dintre ei, au absolvit şase, din cauza absenţelor, iar trei nu au reuşit să promoveze clasa a XII-a. Dintre cei şase, un singur copil s-a înscris la Bacalaureat”, declară Florinel Albu, directorul Liceul Tehnologic Lopătari.

Absolvent al profilului ”Tehnician în turism”

Băiatul este absolvent al Liceului din Lopătari. A absolvit profilul ”Tehnician în turism” și a reușit să obțină 5.05 la geografie, dar la română a reușit să obțină doar 1.95, iar la limba engleză 2.90.

Conducerea instituției spune că din cauza problemelor financiare și sociale, elevii visează doar la o simplă diplomă de absolvire care să le asigure loc de muncă. Chiar dacă liceul are toate dotările și facilitățile necesare pentru un învățământ decent și corect, condecerea a anunțat că nu va mai organiza clase de a IX-a optând pentru învăţământ profesional.

”Din ce ştiu, sunt familii cu situaţii financiare deosebite. Apoi, dintre ei, sunt şi cei pe care nu-i interesează examenul de Bac. Mulţi se mulţumesc cu diploma de douăsprezece clase, ca să se poată angaja. Am avut şi copii care, în timpul şcolii, mergeau să muncească, din cauza situaţiei financiare. Unii chiar au abandonat, ca să se angajeze”, spune directorul Liceul Tehnologic Lopătari.

În acest an, conducerea școlii și administrația locală din Lopătari s-au reorientat. Așadar, învățământul de acolo va fi exclusiv profesional, iar promoția 2022 este ultima din istoria liceului. Când unitatea va fi transformată în școală profesională, se pare că tinerii vor avea ocazia să înveţe o meserie şi să îşi găsească un loc de muncă mai uşor.

Distribuie:

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.