În România este nevoie uriașă de oameni care vor să muncească. Există o criză a forței de muncă foarte mare. Deși în unele domenii au crescut salariile foarte mult, nu se găsesc oameni. Mai mult, nici măcar facultatea nu mai este obligatorie în anumite joburi, unde salariile sunt uriașe.

Atunci când vorbim despre salarii foarte mari în România, oamenii se gândesc la IT sau în diverse instituții ale statului. Totuși, puțini sunt cei care știu că există joburi unde salariile sunt foarte bune și nu este nevoie nici de facultate. Aceste domenii sunt agricultura sau construcțiile, de exemplu. Problema este că nu se mai găsesc oameni care doresc să muncească în aceste domenii.

România, cea mai săracă țară din UE

Nu este un lucru nou faptul că țara noastră este una dintre cele mai sărace din Uniunea Europeană, sau poate chiar cea mai săracă. Aici, extrem de mulți români sunt nevoiți să trăiască doar din salariul minim pe economie, adică aproximativ 300 de euro. Totuși, există și excepții, iar în domeniile anunțate mai sus oamenii pot câștiga sume frumușele.

De exemplu, în construcții, aproape 50% dintre angajați câștigă sume cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei net. Doar 2,9% câștigă sub 2.000 de lei pe lună. Mai mult, o treime dintre angajații acestui domeniu câștigă între 4.000 și 7.000 de lei net pe lună, conform PlayTech.

Locurile de muncă unde salariile ajung la 14.000 de lei chiar dacă nu ai facultate

Tractoriștii pot primi un salariu de 14.000 de lei

În agricultură, fermierii se plâng de lipsa tractoriștilor. Pentru a-i atrage, aceștia oferă sume și de până la 14.000 de lei pe lună, fără studii superioare. Cu toate acestea și cu un salariu atât de mare, tot nu se găsesc oameni, fiindcă populația preferă să lucreze în occident.

„Cel mai mic salariu este de 4.000 de lei, pentru angajaţii care lucrează pe utilaje mai puţin costisitoare. Sunt câţiva angajaţi care într-adevăr ajung la 12.000 – 14.000 de lei”, a spus Dimitrie Muscă,  administratorul fermelor Combinatului Agroindustrial Curtici.

Mulți fermieri iau tineri și încearcă să îi formeze, sperând că vor lucra mult timp pentru ei, însă în realitate, aceștia pleacă din țară după 2-3 luni.

 „Noi le facem şi ucenicia uneori. După această perioadă foarte mulţi pleacă. Deseori, oamenii aleg să plece în străinătate”, s-a plâns fermierul Cristian Stoica, conform Adevărul.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.