Împușcăturile în masă din școli, precum cea care a ucis 21 de persoane săptămâna trecută într-o școală primară din Uvalde, Texas, au dus frecvent la procese împotriva oficialilor școlii, a forțelor de ordine, a familiilor autorilor și a producătorilor de arme. 

Rezultatele cazurilor anterioare au variat foarte mult, unele cazuri fiind respinse din motive juridice la începutul litigiului, iar altele ajungând la o înțelegere. Până în prezent, nu a fost intentat niciun proces în legătură cu împușcăturile din Uvalde. Iată câteva dintre litigiile notabile intentate în urma unor împușcături:

Liceul Columbine High School, Columbine, Colorado, 1999

Elevii Eric Harris și Dylan Klebold au ucis 13 persoane, inclusiv un profesor, și au rănit alte 24. Masacrul a dus la o serie de procese împotriva oficialităților locale, aproape toate fiind respinse pe motiv de imunitate guvernamentală. Cu toate acestea, un proces intentat împotriva poliției de către fiica profesorului ucis, care acuza poliția că a refuzat să permită paramedicilor să ajungă la tatăl ei, chiar și după ce știau că atacatorii erau morți, a fost admis și, în cele din urmă, a fost soluționat pentru 1,5 milioane de dolari. Familiile victimelor au ajuns, de asemenea, la o înțelegere de 2,5 milioane de dolari cu familiile atacatorilor și cu alte două persoane care i-ar fi ajutat să obțină arme.

Liceul Red Lake Senior High School, Rezervația indiană Red Lake Minnesota, 2005

Fostul elev Jeff Weise a ucis șapte persoane și a rănit alte câteva. Familiile victimelor au obținut în cele din urmă o înțelegere de 1 milion de dolari cu districtul școlar și o înțelegere de 1,5 milioane de dolari cu o companie care a fost însărcinată cu elaborarea unui plan de criză pentru școală.

Universitatea Virginia Tech, Blacksburg, Virginia, 2007

Studentul Seung-Hui Cho a ucis 32 de persoane și a rănit 23. Familiile unor victime au dat în judecată școala, dar Curtea Supremă din Virginia a decis în octombrie 2013 că școala nu era răspunzătoare, deoarece nu avea obligația legală de a-i avertiza pe studenți cu privire la acțiunile unor terțe părți.

Școala elementară Sandy Hook, Newtown, Connecticut, 2012

Adam Lanza a împușcat și ucis 26 de persoane, șase membri ai personalului și 20 de copii de șase și șapte ani. Familiile a cinci dintre copii și a patru adulți au dat în judecată Remington Arms, producătorul puștii Bushmaster AR-15 pe care a folosit-o Lanza, și au obținut o înțelegere istorică de 73 de milioane de dolari. Acest pact a marcat pentru prima dată când un producător de arme a acceptat o înțelegere majoră în urma unui atac armat în masă în Statele Unite.

Liceul Marjorie Stoneman Douglas High School, Parkland, Florida, 2018

Fostul elev Nikolas Cruz a ucis 17 persoane, trei membri ai personalului și 14 elevi, și a rănit alte 17 persoane. Un adjunct al șerifului desemnat să lucreze la școală la momentul respectiv, Scot Peterson, a fost aspru criticat pentru că a rămas afară în timpul împușcăturilor și a fost acuzat în cele din urmă de neglijență față de copii, pentru care urmează să fie judecat în cursul acestui an. În timp ce un judecător federal a respins plângerile pentru neglijență împotriva lui Peterson și a oficialilor locali, cereri similare au fost autorizate să continue în instanța de stat și rămân în curs de soluționare.

Santa Fe High School, Santa Fe, Texas, 2018

Elevul Dimitrios Pagourtzis a ucis 10 persoane și a rănit 13 folosind o pușcă de vânătoare și un revolver. Părinții a două victime i-au dat în judecată pe părinții lui Pagourtzis, acuzându-i că nu au securizat armele. De asemenea, familiile mai multor victime au dat în judecată retailerul online de muniție Luckygunner.com pentru că i-ar fi vândut muniție lui Pagourtzis fără a verifica vârsta acestuia. Ambele cazuri sunt în curs de soluționare.

NE GĂSEȘTI ȘI PE GOOGLE NEWS

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.