Lipsă de personal în HORECA la început de sezon estival! Un absolvent a întrebat un manager de hotel dacă poate trăi în ziua de azi cu 2.000 de lei.

Lipsă de angajați în HORECA

Lipsa de angajați în HORECA a devenit ceva normal la noi în România mai ales după cei doi ani de pandemie. Angajatorii caută oameni, dar salariile lasă de dorit. De multe ori, angajații HORECA trăiesc din bacșiș. Din păcate, aceste lucruri nu par să se schimbe curând.

„Anul trecut a fost o nebunie, cel mai cumplit an pentru că pandemia încă era, personalul nu era, cei care rămăseseră îi `omoram` pentru că nu aveam mâna a doua, dispăruseră. Mulți s-au dus în alte domenii. Și nu vorbesc de pozițiile low, mă refer aici la pozițiile de birou, la manageri, s-au reprofilat. Asta e marea provocare a domeniului. Iar tinerii care ies acum din facultăți, dacă cumva au ales turism sau o zona legată de turism, se reprofilează”, a declarat Iuliana Tasie, managerul care administrează Ana Hotels Eforie Nord şi Ana Aslan Health Spa, pentru WallStreet.ro.

Angajații HORECA au un salariu de 2.016 lei, fiind cele mai mici salarii medii nete din România, conform Institutului Național de Statistică (INS). Candidații se găsesc foarte greu, pentru că majoritatea au plecat în afara țării, unde, cei 2.000 de lei/lună, se transformă în 2.000 de euro/lună. O diferență colosală.

“Nu reușim să îi atragem cu niciun fel de stimulente sau beneficii. Financiarul primează. Te întreabă de salariu din prima. Un băiat m-a întrebat la interviu `Dvs. credeți că puteți să trăiți în ziua de azi cu 2.000 de lei?` Și eu i-am zis că astea sunt salariile pentru entry-level, cum este și cel de recepție, pentru cei care nu au experiență. În primul rând, eu de ce i-aș da un salariu mai mare în condițiile în care eu în primul an trebuie să îl învăț tot, pentru că nu are abilități. Vorbim de un caz concret, de o un băiat care era anul 3 și termina facultatea și nu a făcut practică. Termini facultate și te înscrii la master și nu știi nimic. I-am povestit cum am făcut eu în facultate și cum ar putea trăi din acești 2.000 de lei. Soluția e să îți iei un doilea job și să câștigi cel puțin jumătate din primul. Și atunci ai o viața bună, investești în tine un an, apoi ajungi să ai salariu mai mare,” povestește Iuliana pentru sursa citată.

barman
Sursa Foto – Pixabay

Personalul străin nu reprezintă o soluție

Înainte de pandemie, acest domeniu era destul de invidiat în privința salariilor. Dar, după această pandemie care a pus HORECA la pământ, angajatorii nu mai găsesc personal, chiar dacă forța de muncă din afara țării este o alegere la îndemână. Majoritatea angajaților care vin din străinătate, nu se adaptează și nu pliază pe locurile de muncă din România.

Managerul general Ana Hotels susține că soluțiile trebuie să vină și din partea statului. Școlile profesionale au dispărut de mult timp, chiar de zeci de ani, iar autoritățile ar trebuie să ia măsuri în acest sens și să le ofere burse tinerilor care vor să urmeze o carieră în domeniu.

Din fericire, ușor, ușor, lucrurile au început să se miște și la noi în țară în această privință. De curând, 15 elevi au mers în Grecia pentru a practica meseria de ospătar, vânzător în unități de alimentație. Proiectul ”Stagii de practică la operatori economici din Europa pentru un viitor profesional de succes” face parte din Erasmus+.

CITEȘTE AICI ÎNTREG ARTICOLUL – FOTO: Stadiu de practică în Grecia pentru mai mulț elevi de la Liceul Tehnologic Automecanica Mediaș

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.